Fobie – proč vznikají a co vlastně znamenají...

Tagy:  Nemoc, psychická nemoc, porucha, význam, příznaky, příčina

Sponzorované odkazy:

Fobie – proč vznikají a co vlastně znamenají...

Jistě jste se mnohdy setkali se stavem, kterým nazýváme strach. Ať už se jedná o strach z hororových postav, strach z výšek, strach z pavouků či strach z testu. Otázkou však zůstává, jestli se opravdu jedná o pouhý strach a nebo hraničíte s fobií.

Co je vlastně fobie?

Fobie je charakterizována jako úzkostná porucha projevující se chorobným, bezdůvodným strachem z věcí nebo situací. Postižený si nesmyslný strach plně uvědomuje, ale není schopen ho vlastní vůlí potlačit. Fobie má svůj objekt, na který je vázána a podle kterého je také pojmenována. Pokud člověk trpí fobií, s jejímž původcem se setkává v běžném životě, může ho jeho nemoc výrazně vyřazovat ze života. Znemožní mu vykonávat různé aktivity, naopak dělá věci, které se těm běžným naprosto vymykají. K fobiím často patří i obsese, což je nutkavá potřeba neustále kontrolovat prostředí a místo, kde se nemocný pohybuje, zda někde není zdroj jeho fobie. Takový člověk je neustále napjatý, vystrašený a jeho stav může vést i k dalším psychickým poruchám.

Strach z výšek je jednou z nejčastějších fobií, autor: cestakolemsvetaStrach z výšek je jednou z nejčastějších fobií, autor: cestakolemsveta

Příčina

Veškeré nemoci, ať už psychické či fyzické mají nějakou příčinu a nedějí se jen tak z bůhdarma. Stejně tak je tomu i u fobií, ty podle psychologů pramení z nepříjemné události v dětství či z nepříznivých okolností celkově. Uveďme si jeden názorný příklad. Pokud byste jako malé dítě vypadli z okna a zlomili si nohu, snadno podlehnete fobii z výšek, neboť vám tato zkušennost poukazuje na možné riziko. Fakt, že jste si za nehodu pravděpodobně mohli sami, neboť jste se pohybovali v nebezpečné zóně je již vedlejší, pro člověka trpící fobií je pak i balkón či bezpečná vyhlídka zdrojem strachu. Podobně je tomu tak i u jiných fobií. Bohužel, smutným faktem je, že jsou tyto psychické nemoci dědičné, je tedy velice pravděpodobné, že pokud jste slabší povahy, vaši potomci tyto nepříjemné stavy podědí.

Příznaky

Jedním z hlavních příznaků fobie je panický strach, strach ze smrti, strach ze zešílení, neklid, bušení srdce, ale také zvýšená tepová frekvence a zvýšený krevní tlak, ztížené dýchání, třes, motání hlavy, návaly horka nebo chladu a mravenčení končetin z nedostatku přijímaného kyslíku.

Sociální fobie

Sociální fobie zní sice tak trochu absurdně, avšak opravdu se vyskytuje a v nemalé míře. Člověk trpící touto fobií má strach z návštěv, z telefonátů, z davů lidí, je přesvědčen, že stále vypadá hloupě, bojí se promluvit, ihned zčervená, koktá a žije v domnění, že se mu všichni smějí.

Arachnofobie

Je panická hrůza z pavouků. Nejedná se však pouze o živé tvory, jedinci vadí i obrázky, myšlenka a pouhé slovo pavouk.

Kynofobie

Strach ze psů. Psů se také bojí více lidí, avšak panický strach ze psů může člověku téměř znemožnit vycházení z bytu.

Článek Fobie – proč vznikají a co vlastně znamenají... byl publikován 7. května 2012 v 10.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...