Očkování proti tetanu – vyvarujte se nebezpečné nemoci včas!

Tagy:  očkování, nemoc, tetan, hlína, poranění, oděrka, příznaky, nežádoucí učinky

Sponzorované odkazy:

Očkování proti tetanu – vyvarujte se nebezpečné nemoci včas!

Již od pradávna jsou nemoci nejsilnější zbraní na světě. Smrtelných chorob se bojí masový vrah, diktátor jenž vládne tisícům lidí a dokonce samotní doktoři. Nejeden příklad z minulosti dokazuje, že hlava státu, tiranský Stalin či vědec podlehli právě nečekané nákaze. Tetan je jednou z chorob, kterou zná lidstvo od nepaměti a určitě ji nezařadí mezi své oblíbence. Tato záludná nechtěná návštěva totiž dokáže vyvolat nejen epidemii, ale dokonce pandemii. I když je v dnešní moderní době tetan prakticky neznámí a ve vyspělé civilizaci nevídaný, nechte raději sebe a své děti očkovat.

Tetanus je zákeřné onemocnění vyvolané neurotoxinem tvořeným anaerobní sporulující tyčkou Clostridium tetani, která je běžně přítomna ve stolici koní, skotu i člověka. S výkaly se dostává do půdy, kde jsou spory schopny přežívat i několik let. Při poranění dojde ke kontaminaci rány a v anaerobním prostředí mikrob začne tvořit toxin, který je zodpovědný za klinický obraz. Inkubační doba nemoci je 3 až 21 dnů, obvykle však 10 až 14 dnů. Toxin se šíří nervovými vlákny do centrální nervové soustavy, kde je dlouhodobě vázán. To vede ke zvýšení tonu příčně pruhovaného svalstva, křečím a k poruchám vegetativního nervstva. Nejprve jsou postiženy žvýkací svaly, jejichž křeč znemožňuje nemocnému otevřít ústa. Zvyšuje se tonus obličejového svalstva, napětí svalů šíje, zad a břicha. I malé podněty, jako dotek nebo hluk, mohou vést ke generalizovaným bolestivým křečím či laryngospasmu. V záchvatu křečí se pacient dusí, modrá, silně se potí, stoupá teplota, ale vědomí je plně zachováno.

Nechte sebe a své děti očkovat!, autor: albacusNechte sebe a své děti očkovat!, autor: albacus

Prevence onemocnění spočívá v řádném proočkování v dětství dle očkovacího kalendáře a dále pak v 10 až 15letém intervalu, na který vás upozorní váš obvodní lékař. Je možné stanovení hladiny tetanického antitoxinu v séru. Při rizikovém úrazu je nutné přeočkování. Dvojnásobná dávka se podává v případě znečištěných hlubokých ran s destruovanou tkání, pokud je rána starší než 12 až 24 hodin nebo pokud má poraněný tělesnou hmotnost větší než 90 kg. Nedílnou součástí profylaxe je řádné ošetření rány a případné preventivní podání antibiotik.

Nežádoucí účinky

Samozřejmě každá nemoc a každé očkování seou může nést soubor nežádoucích účinků, ty vás však nemusí až tak znepokojit. Zpravidla se jedná o lehkou alergickou reakci či zduření uzlin, které samo odezní. V ojedinělých případech se setkáte s vysokou horečkou, malátností a zvracením, v takovém případě neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Cyklus titanu – nemoc může končit i smrtí jedince, autor: doctor plumCyklus titanu – nemoc může končit i smrtí jedince, autor: doctor plum

Článek Očkování proti tetanu – vyvarujte se nebezpečné nemoci včas! byl publikován 10. května 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...