Bolest uší – příčina a léčba

Tagy:  uši, bolest uší, příčiny, hnis, infekce, zánět, čištění, obklady, léčba, nachlazení, lékař, antibiotika

Sponzorované odkazy:

Bolest uší – příčina a léčba

Bolest jako taková je velice nepříjemným společníkem, jenž dokáže ovlivnit nejeden den a zkazit nejeden plán. Každá bolest má vždy nějakou příčinu a řešení, otázkou ale zůstává, jak moc svízelná a dlouhá léčba je zapotřebí z vyřešení daného problému. Bolest uší není úplně typická, o to je však nepříjemnější. Zjistěte, z jakého důvodu vás bolest uší trápí a jak se ji co nejrychleji a nejefektivněji zbavíte.

Za vznikem nepříjemné a nečekané bolesti uší většinou stojí nejrůznější záněty. Bolest uší může být trvalá či měnící intenzitu. Je možné její zhoršování v určitých situacích, při konkrétních polohách hlavy, pohybech nebo při tahu za boltec. Bolest může být provázena svěděním či výtokem z ucha. Objevuje se též zalehnutí, snížení sluchu, či v některých případech též horečka. Ušní výtok může mít různé podoby, z ucha může vytékat krvavá, hnisavá či čirá tekutina.

Bolest uší je zvláště u dětí velice nepříjemná, autor: sacharinoBolest uší je zvláště u dětí velice nepříjemná, autor: sacharino

Příčiny

Příčin bolestí uší může být hned několik, přičemž nejčastější je infekce vnějšího zvukovodu, jenž postihuje jak děti, tak osoby staršího či pokročilejšího věku. Další nepříjemnou obtíží je barotrauma, blokáda ušním mazem, zánět středního ucha, to postihuje zejména menší děti, jenž jsou náchylné na nastydnutí s poslední příčinou je obyčejné nachlazení, s jehož koncem odezní i bolesti.

Zánět středního ucha se vyskytuje převážně kvůli infekci horních cest dýchacích a je vyvolán viry bakteriemi nebo plísněmi, které se dostanou do zvukovodu. Výjimečně může vzniknout infekce po protržení bubínku úrazem nebo barometrickým tlakem. K podráždění zvukovodu může dojít i po kontaktu s chemikáliemi. Do středního ucha zánět prostoupí přes Eustachovu trubici, kterou může zablokovat. Následně dojde k zmnožení původců infekce v dutině středoušní a vytváří se hnis, který tlakem na bubínek vyvolává silné bolesti v uchu a jiné nepříjemné příznaky.

Léčba

Co se léčby týče, pokud se nejedná o lehkou a dočasnou bolest, způsobenou nastydnutím, vždy vyhledejte lékařskou pomoc. Pokud chcete zmírnit bolest, můžete vyzkoušet přiložení obkladu přes ucho. Při zánětu zvukovodu jsou vhodné teplé obklady, při středoušní infekci naopak vsaďte na účinky chladu, který brání rychlému postupu zánětu a tlumí bolest. Rozhodně nezkoušejte žádné čištění ucha či jeho proplachování. Samozřejmě existují též volně prodejné léky či přírodní prostředky, ale ty slouží spíše k podpoření již zahájené odborné léčby, kterou vám naordinoval praktický lékař.

Článek Bolest uší – příčina a léčba byl publikován 5. června 2012 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...