Byliny pro hojení drobných poranění a letních šrámů

Tagy:  hojení ran, drobná poranění, hojení a bylinky

Sponzorované odkazy:

Byliny pro hojení drobných poranění a letních šrámů

Léto je obdobím častějších povrchových poranění a oděrek, protože za horkých letních dnů se málo oblečeni oddáváme nejrůznějším sportovním aktivitám. Proto vám přinášíme pár tipů, jak si při drobném poranění pomoci a urychlit jeho zahojení. Pokud se nám nehoda stane v čistém prostředí v přírodě a nemáme zrovna na zádech lékárničku, můžeme si snadno pomoci z přírodních zdrojů.

Jitrocel kopinatý zastavuje krvácení

Na krvácející ranku můžeme přiložit roztrhaný nebo rozemnutý lístek jitrocele kopinatého, který zastavuje krvácení a napomáhá srážlivosti krve. Raději, máme-li tu možnost, lístek omyjeme v čisté vodě, poté stačí jen rozemnout a přiložit na ránu, kterou ovážeme čistým kapesníkem. Jitrocel ponechaný na ráně do druhého dne ji zklidní, zatáhne a snadno se druhý den od rány oddělí. Poranění se pak hojí mnohem lépe a kratší dobu. V minulosti se tak léčily dokonce i otevřené zlomeniny, které při práci na poli nebyly žádnou vzácností.

foto: www.celysvet.czfoto: www.celysvet.cz

Kostival lékařský na bolesti po zlomeninách

Úrazy končící zlomeninou jsou závažnější a vyžadují lékařské ošetření. Pokud ale zlomená končetina stále bolí i po sundání sádry či ortézy, lze využít hojivých vlastností kostivalu. Jeho kořen nakrájený, nasušený a pomletý lze přidat do panenského olivového oleje lisovaného za studena nebo domácího sádla a vyrobit si domácí mast, která bolesti zmírní a přispěje k lepšímu zhojení zlomeniny. Kostivalovou mast lze zakoupit i běžně v lékárně, ale doma tyto výrobky připravené bývají silnější a účinnější. Prášek ze sušeného kostivalového kořene lze nasušený uchovávat i samostatně a v případě potřeby si vyrobit vždy jen přiměřené množství čerstvé masti. Nebo ho můžeme smíchat s vodou a přikládat přímo na postižené místo. Kořen kostivalu lze použít i na léčbu revmatických bolestí, bolestí kloubů a bolestí způsobených po starších zraněních, které se někdy přihlásí s výkyvem počasí.

foto:http://healthylife.xf.czfoto:http://healthylife.xf.cz

Měsíčková mast zahojí i komplikovanější poranění.

Na dlouho se hojící rány a boláky můžeme použít mast vyrobenou ze sádla a sušených květů měsíčku lékařského. Jeho účinnost se zvyšuje, když ve stejné době budeme s mastí užívat i měsíčkový čaj. Ten je navíc dobrý při onemocnění jater a žlučníku, na uklidnění centrální nervové soustavy a srdce. Navíc se může bez obav užívat i dlouhodobě, nemá žádné vedlejší účinky.

foto: www.celysvet.czfoto: www.celysvet.cz

Přírodní látky se ve výrobě léčivých prostředků používají dodnes a poslední dobou znovu stále častěji. Můžete to doma zkusit i vy sami.

Článek Byliny pro hojení drobných poranění a letních šrámů byl publikován 14. července 2012 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...