Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 1. Vlasy)

Tagy:  mýty o vlasech, lupy, vši, mastné vlasy, suchá pokožka, zdravé vlasy

Sponzorované odkazy:

Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 1. Vlasy)

Je s podivem, čemu všemu občas lidé věří a co víc – podle čeho se i chovají. Náš nový seriál vám nabídne nejčastější mýty, které se týkají různých částí lidského těla. Začínáme pěkně u hlavy, konkrétně vlasů.

Stříhané vlasy rostou rychleji a zhoustnou.

Tento velmi rozšířený mýtus, že vlasy zhoustnou (zvlášť dětem) a porostou rychleji, když je necháme často stříhat, nemá s realitou nic společného. Růstová zóna vlasu je hluboko pod pokožkou a stříhání vlasů nemá na ni žádný vliv.

Z velkého stresu může člověk přes noc zešedivět.

Všichni jsme slyšeli nějakou zaručeně pravdivou historku o tom, že někdo po prožité hrůze přes noc zešedivěl. Ale vlas nemůže za noc změnit barvu na šedou či bílou. Po velkém psychickém stresu však mohou vypadnout vlasy, které jsou ještě zbarvené. Ty, které jsou bílé a jsou odolnější, zůstanou. Celkový dojem je jistě poté bělejší. Lupy odstraní mastné zábaly.

autor: HASLOOautor: HASLOO

Lupy odstraní mastné zábaly.

Vážně chybuje, kdo zvolí zábaly „z majonézy“ nebo promašťování kštice rostlinnými oleji. Lupy totiž způsobují kvasinky, které nade vše milují tuky. Ty v hojné míře obsahuje právě kožní maz. Tyto kvasinky jsou ovšem s to kromě kožního mazu spořádat i rostlinné oleje. Nade vše jim chutná olej olivový. (Uvedené kvasinky nejsou choroboplodné. Patří k normální kožní flóře každého člověka.)

Vznik lupů: Dědičná predispozice a hormonálními vlivy ovlivňují u mnohých osob nejen zmnožení mazových žláz, ale i nadprodukci mazu. Taková situace umožňuje kvasinkám rychlé rozmnožování s nadměrnou produkcí metabolitů, které dráždí pokožku k olupování, případně zánětu. Veš žije jen na nemyté hlavě.

Veš žije jen na nemyté hlavě.

Vši samy o sobě nejsou důkazem toho, že domácnost má potíže s čistotou, vyskytují se napříč celou populací. Když už, při nedostatečně hygieně se šíří spíše veš šatní, která je ovšem mnohem vzácnější. Stále poměrně častý výskyt vší nesouvisí s horší hygienou, ale spíše s vyšší odolností vůči odvšivovacím prostředkům. Veš se týká jen dětí, na dospělé nejde.

Veš se týká jen dětí, na dospělé nejde.

Dospělí jsou na tom sice výrazně lépe, na ně vši totiž tolik nejdou, ale i u nich se může veš dětská vyskytnout. Důvodem daleko menšího postižení dospělé populace je větší možnost přenosu mezi dětmi – například při společném převlékání, hrách a podobně. U dospělých převažuje přenos parazitů při zkoušení klobouků a čepic, např. v kloboučnictvích i obchodních domech.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Seriál: Nejčastější mýty o našem těle (díl 1. Vlasy) byl publikován 11. srpna 2012 v 11.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...