Hepatitida C – očkování neexistuje, prevence však ano

Tagy:  hepatitida c, žloutenka, nemoc, nákaza, vir, krev, dárcovství krve, prevence, léčba

Sponzorované odkazy:

Hepatitida C – očkování neexistuje, prevence však ano

Žloutenka je známa každému z nás a také víme, že se dělí na tři základní skupiny – typ A, B a C. První dvě varianty jsou poměrně snadno léčitelné a nikterak neobvyklé, avšak proti hepatitidě C neexistuje očkování a její dlouhodobá léčba může přerůst v chronický zánět.

Oproti prvním dvěma žloutenkám je hepatitida přenosná pouze krví, trpí ji tak často narkomani. Dříve se hepatitida typu C stávala častým tématem během transfuzí krve. Ač žloutenka trápí lidstvo dlouhá staletí, až roku 1989 byla popsána hepatitida typu C. Vědci tehdy dospěli k názoru, že se nejedná o jeden přenosný vir, nýbrž o skupinu geneticky zmutovaných virů, které jsou natolik odolné, že mohou přerůst v chronicity.

Jak již bylo řečeno, hepatitida C je přenosná hlavně krví, proto postihuje uživatele drog a osoby podstupující transfuze krve. Byly zaznamenány také případy sexuálního přenosu, ale ty jsou opravdu ojedinělé, prakticky se nevyskytující. Dále je přenosná mezi osobami s HIV, proto se hepatitida C vyskytuje hojně v rozvojových a zaostalých zemích Afriky či Asie. Vzhledem k faktu, že proti tomuto onemocnění neexistuje očkování, nelze ji zabránit, pouze předejít nákaze.

Hepatitida C a dárcovství krve, autor: Giving BloodHepatitida C a dárcovství krve, autor: Giving Blood

Inkubační doba hepatitidy je okolo 6ti měsíců, proto je velice obtížné odhalit nákazu a začít ji neprodleně léčit, ještě než se objeví příznaky. Z počátku se hepatitida projevuje jako obyčejná chřipka, mnoho nemocných tak celé roky netuší, že touto nemocí trpí. Na prodělání hepatitidy C se mnohdy přijde velice pozdě, až během odběru krve či pokročilé cirhóze jater. Problémem situace, kdy nemocný daruje krev, kterou následně nakazí dalšího pacienta, ten pak cítí únavu, bolesti břicha a nechutenství.

Očkovat se proti hepatitidě C nemůžete, ale rozhodně lze této nákaze předejít. Vyhněte se jakémukoliv kontaktu s neznámou krví a v případě transfúze nechte prověřit krev, kterou máte následně dostat. Rizikové skupiny jsou také piercingová a tetovací studia.

Léčba hepatitidy je sice poměrně zdlouhavá, ale pomocí těžkých antibiotik účinná. Problémem je ovšem takový případ, který o své nákaze netuší, pak je veliká pravděpodobnost i smrtelného poškození jater.

Hepatitida C se projevuje jako chřipka, autor: Christipher PattbergHepatitida C se projevuje jako chřipka, autor: Christipher Pattberg

Článek Hepatitida C – očkování neexistuje, prevence však ano byl publikován 19. srpna 2012 v 17.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...