Horečka dengue jako tropická epidemie

Tagy:  horečka dengue, tropická horečka, nemoc, nákaza, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Horečka dengue jako tropická epidemie

Tropických nemocí je nespočet a pokud se chystáte do exotických a bohem zapomenutých končin, měli byste se o nich co nejvíce poinformovat. Tropická nemoc, jako je tyfus, malárie či horečka dengue ve vás může nejenom zanechat dlouholeté následky, ale dokonce vás připravit o život, neboť v rozvojových a zaostalých zemích, kde se vyskytují, se často nedočkáte odborné lékařské pomoci.

Tropická horečka dengue je infekčním onemocněním, které svou nákazou způsobuje epidemie. Arboviry skupiny b způsobující právě horečku dengue patří k nejčastějším onemocněním tropických oblastí. Za vznikem nemoci stojí mušky a komáří, kterým se v horkém a vlhkém prostředí opravdu daří. Obyčejným štípnutím se tak setkáte s nákazou, ze které velmi často vznikne tropická horečka. Horečka dengue je ve světě nejrozšířenější arbovirózou vůbec a ročně na ni zemře 22 tisíc lidí, to je však oproti 100 milionům nakaženým ještě relativně nízké číslo. Dříve se nákaza vyskytovala spíše zřídka kdy, dnes je podstatně rozšířenější v zemích jižní Ameriky, Asie a dokonce v Austrálii a Tichém oceánu.

Tropickou horečku způsobuje kousnutí komárem, autor: naturesssTropickou horečku způsobuje kousnutí komárem, autor: naturesss

Horečka dengue má inkubační dobu jako například angína, čili přibližně 14 dní, přičemž se projevuje ve dvou různých formách. Mezi hlavní příznaky patří horečnaté stavy, rýma a bolesti kloubů a svalů, proto se ji také často přezdívá horečka zlomených kostí. Dalšími symptomy jsou potom zduřelé uzliny, malátnost, poškození zraku, červená vyrážka podobající se spalničkám a v neposlední řadě infarkt. Mezi závažné komplikace patří podkožní krvácení, krvácení rodidel či do mozku, jakékoliv krvácivé stavy mohou způsobit poškození vnitřních orgánů a následnou smrt.

Bohužel ještě nemůžeme počítat s vakcinací, která by nás proti této záludné nemoci bránila, jedinou obranou, jak se tropické horečce dengue vyhnout, je ochrana před komářím štípnutím. Vhodné oblečení a moskytiéry by měly bohatě postačit.

Dengue je nejčastější epidemii, autor: emily richardsonDengue je nejčastější epidemii, autor: emily richardson

Článek Horečka dengue jako tropická epidemie byl publikován 20. srpna 2012 v 22.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...