Žlutá zimnice – příznaky a očkování

Tagy:  žlutá zimnice, nákaza, nemoc, afrika, bakterie, vir, choroba

Sponzorované odkazy:

Žlutá zimnice – příznaky a očkování

Tropické nemoci jsou snad tím největším strašákem každé cesty do exotických či nepříliš vyspělých zemí. Setkat se můžete s neuvěřitelnou spoustou bacilů, bakterií a virů od lehčím průjmů až po smrtelné choroby. Nenechejte proto nic náhodě a raději se před dovolenou nechce několikrát očkovat,

Žlutá zimnice se řadí k akutním infekčním onemocněním způsobeným abrovirem skupiny B, který má na svědomí například klíšťovou encefalitidu. Choroba je přenosná prostřednictvím komára, který svým kousnutím jedinci následně způsobí krvácivé a horečnaté stavy. Největší riziko nákazy je v rovníkové a jižní Africe. Očkování proti žluté zimnici se v těchto oblastech provádí již od 60. let, přičemž cestovatelé jej mají povinné. Název vzniku podle projevů nákazy, které jsou takřka totožné se žloutenkou.

Nemoc se pravidelně vyskytuje u opic, kterým paradoxně nevadí, na člověka je přenosná komářím kousnutím, to však není běžné. Daleko častěji se pak nemoc přenáší z člověka na člověka, neboť inkubační doba trvá několik týdnů, ale během ní je už člověk nakažlivý. Podle statistik ročně žlutou zimnicí onemocní 200 tisíc lidí a z nich 30 tisíc zemře. V rovníkové oblasti je možnost nákazy více než vysoká, což spousta turistů neví nebo podcení. Ročně v Africe na nákazu žlutou zimnicí zemře tisíce turistů, jež nedbali na jistá opatření.

Žlutá zimnice je zabijákem číslo jedna, autor: Sanofi PasteurŽlutá zimnice je zabijákem číslo jedna, autor: Sanofi Pasteur

Příznaky nemoci jsou podobné jako u jiných tropických nemocí. Postižený trpí horečkou, bolestmi zad a svalů, malátností a těžkou únavou. V následujících dnech problémy takřka opadnou a pacient se zdá být vyléčen. Následující den se ovšem nemoc projeví v daleko těžším stádiu, kdy dochází k extrémním horečnatým stavům, krvácení do kůže a sliznic. Nemocný zvrací natrávenou krev černé barvy a v horších případech umírá sedmý den po propuknutí obtíží.

Očkování proti žluté zimnici je v současnosti jediným povinným očkováním, jež je následně zaznamenáno v očkovacím průkaze. V případě, že by byla povinná očkování proti všem tropickým nemocem, radikálně by se snížil stav nemocných a také usmrcených bakteriemi a viry. Očkování se musí provést nejpozději deset dní před odjezdem do země.

Článek Žlutá zimnice – příznaky a očkování byl publikován 13. září 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...