Zánět vaječníků – příznaky a příčina

Tagy:  zánět vaječníků, vaječníky, choroba, nemoc, bolest, krvácení, výtok, antibiotika

Sponzorované odkazy:

Zánět vaječníků – příznaky a příčina

Menstruační bolesti jsou velmi nepříjemnou záležitostí, avšak jednou za měsíc se s nimi bohužel musí vypořádat každá žena. Nepříjemné křeče v oblasti břicha či zad jsou v tomto období naprosto typické, proto vás rozhodně nemusí znepokojovat. Co ale dělat, pakliže vás znenadání ochromí tupá bolest v oblasti vaječníků? Rozhodně nic nenechejte náhodě a navštivte lékaře, neboť by se mohlo jednat o akutní zánět vaječníků, který určitě nepodceňujte.

Příčina

jednou z příčin zánětu vaječníků může být rozšířená forma slepého střeva neboli apendicitidy. Co je však nejčastějším důvodem je nevhodné sexuální chování žen, promiskuita, užívání nitroděložního tělíska, onemocnět mohou také ženy po porodu, po operaci břicha nebo dělohy. Průvodcem zánětů jsou vždy bakterie pohlavních chorob, chlamydie nebo streptokokové viry přenášené též pohlavním stykem. Zánět vaječníku rozdělujeme na akutní a chronický.

Zánět se projevuje bolestmi podbřišku, autor: methanordZánět se projevuje bolestmi podbřišku, autor: methanord

Akutní zánět

Akutní zánět vaječníku se projevuje náhlou a tupou bolestí břicha a podbřišku. Žena s těmito obtížemi není schopna určit odkud přesně bolest vychází a kde končí. Příznaky akutního zánětu jsou provázeny silným nutkáním neustálého močení, krvácením mimo cyklus, netypický výtok z pochvy, dále se mohou objevit teploty, bolesti hlavy a občasná malátnost. S těmito příznaky je nutno vyhledat okamžitou lékařskou pomoc, která vám naordinuje antibiotika a několikadenní klid na lůžku.

Chronický zánět

Chronický zánět vaječníků má slabší průběh a projevit se může prakticky kdykoliv. Poznáte jej lehce zapáchajícím kašovitým výtokem, špiněním či bolestmi při sexuálním styku.

Problémem zánětu vaječníku ovšem není jen samotný zánět, ale fakt, že jej mohla vyvolat některá sexuálně přenosná pohlavní choroba, jež se tak automaticky stává podstatně větším problémem. Pakliže se gynekologickým vyšetřením potvrdí některá z uvedených nemocí, je na místě prioritně řešit především její vyšetření.
Trpíte-li spíše chronickými záněty, možná jste si na ně za několik let problémů již zvykli a nepřikládáte jim nikterak velkou pozornost. V budoucnu ovšem můžete trpět opakovanými potraty či mimoděložním těhotenstvím.

Nenechte příznaky jen tak odeznít, autor: claudia evensNenechte příznaky jen tak odeznít, autor: claudia evens

Článek Zánět vaječníků – příznaky a příčina byl publikován 28. října 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...