Zabiják diety: víkend

Tagy:  jídlo, zabijáci diet, sladkosti, pokrmy, hubnutí

Sponzorované odkazy:

Zabiják diety: víkend

Můžete se celý týden držet a neporušit dietu, ale o víkendu to začíná být těžší. Návštěvy, pobyt blízko lednice plné lákadel, společné rodinné obědy nebo oslavy. Jak to udělat, aby víkend vaši dietu nezabil?

Při shazování nadbytečných kilogramů bojuje člověk o víkendu často sám se sebou. Během volných dní může polevit v novém stravovacím a pohybovém režimu a dopřávat si vše, co si v rušném týdnu odpíral. Při pondělním vážení pak může zjistit, že veškeré dosavadní snažení přišlo nazmar. Jak se vyhnout porušení dietního režimu o víkendu poradí MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D., obezitolog a odborník projektu Žij zdravě.

Oslavy jsou zabijákem diet, autor: djwtwoOslavy jsou zabijákem diet, autor: djwtwo

Hlavní zásadou je dodržovat dietu „v hlavě“ a neupustit od ní. „Když si občas dopřejete něco dobrého navíc, není to problém. Ale omlouvání tučných a kalorických jídel slovy “v pondělí začnu znovu“, není tou správnou cestou, jak redukovat svou váhu,“ říká MUDr. Petr Hlavatý. Držte se proto ověřených rad. Díky nim překonáte víkend, aniž byste porušili nově nastavený stravovací a pohybový režim.

Nevstávejte pozdě – Ponocováním a dlouhým spánkem narušíte tělu nově nastavený rytmus. Není nutné, abyste v sobotu a v neděli chodili spát a vstávali stejně jako během pracovního týdne. Je nutné především spát tak dlouho, abyste se po probuzení cítili plní energie. Mnoho lidí se navíc mylně domnívá, že za dva volné dny dožene spánkový deficit z celého týdne.

Nevynechávejte snídani – Těm, kteří bojují s hmotností, odborníci jednoznačně doporučují začít den zdravou snídaní. Zvlášť při redukci váhy by snídaně měla tvořit minimálně čtvrtinu denního příjmu energie. Když ji o víkendu vynecháte nebo odbydete, vyčerpáte své tělo. Lehce posnídat byste měli i v případě, že po ránu necítíte hlad.

Naplánujte si pohyb – O víkendu se nevyplatí vynechávat sportovní aktivity, právě naopak. Když nepolevíte ve svém snažení při shazování kil, budete daleko spokojenější. Díky kaloriím, které jste vydali, si bez výčitek můžete dopřát třeba i malý odpolední dezert.

Nepijte velké množství alkoholu – Víkendový program má většina lidí spojený s návštěvou baru nebo restaurace. Když popíjíte alkohol, příjem kalorií se výrazně zvýší a způsobuje váhový přírůstek. Po jeho konzumaci můžete cítit i hlad. Větší chuť na mastné, slané nebo sladké jen stěží zaženete. Pokud vypijete několik piv, dáte si k nim nakládaný hermelín a vše doplníte miskou oříšků, přijmete více kalorií, než je doporučený celodenní příjem při redukční dietě.

Nehřešte na návštěvách – Na návštěvách se těžko odolává pochutinám, které jsou pro vás připravené. Přejídání ale nestojí za to, abyste přibrali a porušili tak rovnováhu v nově nastoleném režimu. I jednorázové uklouznutí často spustí přejídání, protože máte pocit, že hubnutí už ztratilo smysl.

Řekněte svému okolí, že hubnete. Nikdo vás pak nebude nutit jíst velké porce jídla. Ochutnejte malý kousek z toho, co vás láká, a pochvalte jídlo hostiteli. Konkrétní rady na víkend Přispěte si o víkendu jen o hodinu déle. Ideálně si odpočinete a stihnete více aktivit. Nasnídejte se jako obvykle nebo přidejte oblíbená zdravá jídla náročnější na přípravu jako vařené vejce nebo ovesnou kaši. Ještě před víkendem si ujasněte, jakým sportovním aktivitám se budete věnovat. Budete překvapeni, kolik jich můžete stihnout. Když od vás okolí vyžaduje přípitek nebo vám dolévá alkohol, zůstaňte asertivní. Dejte si skleničku bílého vína, kterou doplňujte minerálkou. Předem se najezte, nepodlehnete tak svodům nezdravé restaurační kuchyně. Řekněte svému okolí, že hubnete. Nikdo vás pak nebude nutit jíst velké porce jídla. Ochutnejte malý kousek z toho, co vás láká, a pochvalte jídlo hostiteli.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Zabiják diety: víkend byl publikován 29. října 2012 v 16.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...