Šikana na pracovišti – jak se s ní vypořádat?

Tagy:  šikana na pracovišti, zaměstnání, práce, týrání, napadání

Sponzorované odkazy:

Šikana na pracovišti – jak se s ní vypořádat?

Každý z nás dospěje do věku, kdy opustí rodné hnízdo a osamostatní se. Někdo se svou vlastní cestou vydá neprodleně po završení osmnáctého roku, jiný vystuduje vysokou školu a na vlastní nohy se odváží postavit až s titulem inženýr a jistým pracovním místem. Ať už je to tak či onak, jednou zkrátka přijde doba, kdy se vrhneme do zaměstnání, které bude znamenat jednu z nejdůležitějších složek našeho života. Pakliže se rozhodnete podnikat, je zde sice riziko neúspěchu, ale sami si vyberete svůj pracovní kolektiv a zaměstnance. Pokud patříte k těm, kteří spoléhají na pravidelný příjem a dennodenně docházejí do zaměstnání, musíte se smířit s jistými pravidly a kritérii, která nejsou vždy příjemná. Co vás mimo jiné může potkat jsou nejrůznější neshody a bohužel i šikana na pracovišti.

Pojem šikana

S pojmem šikana se setkal snad každý z nás. Někdo pouze z doslechu, jiní bohužel osobně, ale rozhodně si všichni do jednoho dovedeme představit, o co se jedná. Šikana může být jak fyzická, tak psychická. Výraz fyzická šikana hovoří sám za sebe a vyjadřuje tělesné útoky, které se mohou snadno překlenout v ublížení na zdraví, či dokonce smrt. Týkají se obvykle dětí na základních, případně středních školách. Co je ovšem podstatně častější a paradoxně bolestivější, je šikana psychická, při níž se jedná o úmyslné slovní týrání jedince. Menší děti se často pošklebují outsiderům, starší dívky dovedou zákeřně škodit například ze závisti a jak je tomu u dospělých, konkrétně kolegů či podřízených?

Šikana je poměrně častým problémem, autor: Torg22Šikana je poměrně častým problémem, autor: Torg22

Šikana a pracovní kolektiv

šikana na pracovišti je častějším problémem, než si dovedete představit. Dle statistik se týká až 8mi procent pracujících lidí, což je poměrně alarmující procento. Co je ovšem horší, je fakt, že šikanou trpící jedinci situaci neřeší, pouze ji trpí a popřípadě po delší době opustí zaměstnání. A proč vlastně k šikaně na pracovišti vůbec dochází? Možná vám přijde absurdní, že se dospělí, zdánlivě inteligentní lidé dovedou takto navzájem trápit, ovšem pravdou zůstává, že charakter člověka je neměnný. Pakliže jste se jako malá setkala s dívkou, která trpěla komplexy a šikanovala všechny okolo sebe, je dosti pravděpodobné, že si svou méněcennost bude vybíjet na své tišší a neprůbojnější kolegyni či podřízené. Neustále ji bude shazovat, přidělávat práci, možná dokonce slovně napadat a nadávat. V takovém případě je však nutné razantně zakročit. V zaměstnání má každý svá práva a k těm patří svoboda slova a volnost ,,dýchat“. Pakliže vás někdo bezdůvodně napadne či se po vás bude delší dobu laicky řečeno ,,vozit“, nebojte se vše nahlásit nadřízeným či dokonce podat trestní oznámení. Proč byste právě vy měli přijít o dobrou pracovní pozici?

Článek Šikana na pracovišti – jak se s ní vypořádat? byl publikován 16. listopadu 2012 v 18.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...