Lékařské fórum: Prevencí cukrovky jsou i ořechy a káva

Tagy:  nemoci, nemoc, diabetes, jídlo, cukr, sladkosti, ořechy, káva, léčba, prevence

Sponzorované odkazy:

Lékařské fórum: Prevencí cukrovky jsou i ořechy a káva

Cukrovka nebolí, často s ní může člověk žit i poměrně dlouho, než na ni přijdete. O to je ale nebezpečnější, protože v těle mezitím působí změny, vedoucí ve výsledku až k amputaci končetin nebo transplantaci ledviny. Můžeme se tedy před vznikem cukrovky nějak bránit?

Prevence cukrovky je hlavně ve zdravém životním stylu. Alespoň tak to vyplývá z názorů tří lékařů, kteří se na způsob prevence cukrovky podívali z různých úhlů pohledu. Rozhodně se vyplatí si je nejen pečlivě přečíst, ale také vzít k srdci.

Autor: NutsinbulkAutor: Nutsinbulk

Pro začátek si připomeňme statistiky ohledně diabetu, čili cukrovky. Jak vyplývá ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky, v roce 2011 se v České republice s diabetem léčilo více než 825 tisíc pacientů, což představovalo nárůst o více než 19 tisíc diabetiků oproti předchozímu roku. Nárůst pacientů je již dlouhodobý, stejně jako počet jeho chronických komplikací, který v roce 2011 činil téměř 240 tisíc. Oproti roku předchozímu klesl v roce 2011 počet osob léčených pouze dietou ze 170 na 131 tisíc. Nově diagnostikováno bylo v roce 2011 diabetické onemocnění u 35 324 žen a 33 170 mužů. Z toho bylo 258 osob ve věku do 19 let. Nejvyšší počet nově zjištěných případů na 1 tisíc obyvatel podle sídla zdravotnického zařízení zaznamenal Olomoucký kraj (8,3), nejnižší počet vykázal Kraj Vysočina (4,8 případů). Republikový průměr činil 6,5 nově zjištěných případů na 1 tisíc obyvatel, což bylo o 0,3 případu více než v roce předchozím. 23 290 osob s diabetickým onemocněním v průběhu roku zemřelo. Diabetes byl jako příčina úmrtí uveden v 2 378 případech (zdroj: Informační systém Zemřelí, ČSÚ). 10 408 přišlo v důsledku komplikací diabetu o nohu – musela jim být amputována. U převážné většiny pacientů s diabetem je diagnostikován DM II. typu (nezávislý na inzulínu). Jedná se o typické onemocnění středního a vyššího věku. V roce 2011 se v ČR léčilo s DM II. typu 758 719 osob. Tímto typem diabetu tedy trpí každý sedmý obyvatel ČR.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Lékařské fórum: Prevencí cukrovky jsou i ořechy a káva byl publikován 21. listopadu 2012 v 18.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...