Nenechávejte své děti projíst se k nemocem dospělých

Tagy:  jídlo, zdraví, strava, nezdravá strava, mastné pokrmy, smažené jídlo, nemoci

Sponzorované odkazy:

Nenechávejte své děti projíst se k nemocem dospělých

Problémy se srdcem, cukrovka, hemoroidy, bolesti žlučníku, ale i ekzémy, vyrážky a strie. K takovým zdravotním komplikacím se bohužel stále častěji „projídají“ děti. To všechno za aktivní asistence svých rodičů a celé rodiny.

Malých tlouštíků stále přibývá – podle statistik je obézních dvacet až třicet procent dětí. Přibližně dvě třetiny z nich se kilogramů navíc nezbaví ani v dospělosti, u mnohých se objevují více či méně závažné zdravotní obtíže. „Nadváha a obezita neznamená pro děti a mladé lidi pouze estetický problém. Je spojena s celou řadou zdravotních komplikací, například kardiovaskulárních, metabolických, endokrinních, zažívacích, ortopedických nebo dermatologických. V neposlední řadě se děti kvůli své váze potýkají s vyčleněním z kolektivu a mohou u nich propuknout i vážnější psychické potíže,“ vysvětluje MUDr. Blanka Kosová, vedoucí lékařka dětské Léčebny Dr. L. Filipa v Poděbradech.

Autor: mckennapatrickAutor: mckennapatrick

Spousta důvodů pro to, aby se rodina i dítě naučilo správné životosprávě – někdy je k tomu ale zapotřebí dítěti „naordinovat“ pobyt v léčebně zaměřené na léčbu obezity. „Získávají u nás potřebné pohybové i stravovací návyky. Naučíme je jak zdravě hubnout, jak se zbavit špatných návyků, které si přinášejí z rodiny,“ říká MUDr. Blanka Kosová. Důvodů, proč by se děti měly nadbytečných kilogramů včas zbavit, těch je spousta. Stačí se podívat na přehled zdravotních rizik, které obezita přináší. U některých z nich není na první pohled zřejmá souvislost s váhou dítěte – např. gynekologické potíže u dívek, ploché nohy nebo častější ekzémy a vyrážky, přesto by jim rodiče měli věnovat dostatečnou pozornost a případně se včas obrátit na pediatra.

Vliv nadváhy na páteř a klouby dětí

„Obézní děti častěji padají, jsou neobratné a pomalejší. Na vině je změna těžistě, kterou nadváha způsobuje. Vidíme to i na „našich“ dětech – drobná poranění a modřiny řešíme poměrně často,“ říká MUDr. Kosová. Obezita způsobuje nesprávné držení těla, děti mohou trápit bolesti nosných kloubů, především kolen a kyčlí. Více se také potýkají s bolestmi zad způsobenými oslabeným svalovým korzetem. Ochabnutí svalů může vést až k vychýlení páteře.

Trávicí a zažívací potíže

Nadměrný příjem potravy zatěžuje mladý trávicí systém. Některé z dětí si často stěžují například na pálení žáhy nebo bolesti břicha při plynatosti a zácpě. U starších z nich může při nedostatku pohybu a sedavém životním stylu dojít i ke vzniku hemeroidů. Obézní děti se také mohou potýkat s jaterními a žlučníkovými komplikacemi, které souvisejí především s jejich nevhodnou stravou. „Konzumace velkého množství masných výrobků u nich zvyšuje hladinu kyseliny močové, jejíž soli se ukládají v kloubech a mohou později způsobit dnu,“ vysvětluje MUDr. Blanka Kosová.

Srdeční choroby

Nadváha a obezita postihují i srdečně cévní systém. Zvýšená hladina krevních tuků, především cholesterolu, způsobuje ucpávání cév v srdci, mozku nebo končetinách. Častěji se objevují také problémy s vysokým krevním tlakem. U dětí se rozvíjí tzv. metabolický syndrom, mnohdy i diabetes mellitus a další nemoci, které dříve bývaly typické pro jejich rodiče a prarodiče.

Problémy s pokožkou

Málo známou komplikací nadváhy a obezity bývají kožní potíže. Některé děti kvůli své váze častěji trpí ekzémy nebo různými vyrážkami, jež jsou způsobeny zvýšeným pocením a obtížným udržováním čistoty v kožních záhybech. „Velké množství tuku v břišních partiích znesnadňuje dostatečnou péči o kůži na nohou a chodidlech,“ vysvětluje MUDr. Blanka Kosová. Při rychlém zvýšení váhy nemusí mladá pokožka dostatečně elasticky reagovat a v hlubších vrstvách kůže mohou vznikat tzv. strie, se kterými se jinak setkávají především ženy během těhotenství.

Spánek a dýchací potíže Nadváha a obezita ovlivňují i kvalitu spánku. Ojediněle se malí pacienti musí vyrovnávat i s tzv. syndromem spánkové obstrukční apnoe, kdy dochází ke krátkým nepravidelným zástavám dechu. „Tuk nahromaděný v oblasti krku může zamezit plynulému průchodu vzduchu do plic a způsobit tak ztížené dýchání až dušnost,“ objasňuje MUDr. Blanka Kosová. Nahromaděný oxid uhličitý navíc bývá příčinou spavosti během dne.

Hormonální změny

Především dívky mohou trpět tzv. hirsutismem, jež se projevuje například nadměrným ochlupením v obličeji. Nadváha i obezita bývají častou příčinou nepravidelného menstruačního cyklu nebo jeho vymizení. U chlapců zaznamenáváme tzv. gynekomastii, při které zduří prsní žlázy. U obou pohlaví pak může být vyšší váha příčinou dřívějšího nástupu puberty ve srovnání s jejich štíhlejšími vrstevníky.

Organismus obézních dětí nemusí díky metabolické zátěži správným způsobem tvořit inzulín a reagovat na něj. I ve velmi nízkém věku tak u nich může propuknout diabetes 2. typu.

Psychické obtíže

Obezita a nadváha také nepříznivě ovlivňují psychiku. „Děti a mládež mohou kvůli své nadváze trpět nízkým sebevědomím a později se potýkat i s depresemi. Často se také stávají terčem šikany v kolektivu,“ dodává MUDr. Blanka Kosová. Výsledkem špatného psychického stavu může být zhoršení školního prospěch, vyčlenění z kolektivu a obvyklých zábav. Ve snaze zhubnout může propuknout i některá z poruch příjmu potravy, například bulimie. Na druhou stranu mohou propadnout nočnímu přejídání.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Nenechávejte své děti projíst se k nemocem dospělých byl publikován 30. listopadu 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...