Zdravá snídaně – jak by vlastně měla vypadat?

Tagy:  zdravá snídaně, jídlo, strava, nezdravá strava, sladká snídaně, vajíčka, toasty, musli

Sponzorované odkazy:

Zdravá snídaně – jak by vlastně měla vypadat?

Snídaně je naprostý základ a také dokonalý start dne. Ti co nesnídají, dělají ohromnou chybu, aniž by si ji byli vědomi. Lidský organismus spaluje již od samotného dne, čili pokud mu nedopřejeme dostatek živin, nemá laicky řečeno z čeho čerpat. Důsledkem toho jste pak unavení a bez energie. Spousta lidí žije takzvaným obráceným režim. A co o vlastně je? Princip je takový, že absolutně vynechají snídani a dopolední svačinu, k obědu něco málo pojí, obvykle je to nezdravé a na způsob fast foodu a jediné jídlo, které di pořádně dopřejí, je večeře. Okolo večerních hodinách ovšem nastane situace, kdy si tělo vyžádá zbytek, kterého se přes den nedočkalo, vy se tak v agonii vrhnete na lednici a sníte, co vám přijde po ruku. Nelze se pak divit, že neustále bojujete s nadváhou a zdravotními problémy. Základem všeho je tedy pořádná snídaně, která by ale měla být zdravá, což rozhodně neznamená, nedobrá.

Pořádné nakopnutí

Vyvážená a chutná snídaně vás dovede dokonale nakopnout a nastartovat k úžasným výkonům. Aby tomu tak ale opravdu bylo, je třeba vědět, co snídat. První ranní jídlo by hned po obědě, mělo být největší a podstatně vydatnější, než například večeře, ta by naopak měla být lehká a snadno stravitelná. Ideální je proto snídat vitamíny, vlákninu a sacharidy. Ovšem existují sacharidy a sacharidy. Možná se vám při představě cukrů vybaví koblihy, croissanty a jiné sladké, pečené dobroty. To je ovšem druh snídaně, která vhodná není. Obsahuje totiž spoustu tuku a rychlých cukrů, které vás sice zasytí, ale na krátkou dobu a za hodinu budete opět bojovat s hladem. Co si tedy k snídani ideálně připravit? Vsaďte na ovesné kaše s čerstvým ovocem, tmavé toasty s pravým džemem, mléko, černou kávu, pomerančovou šťávu, musli s rozinkami a ořechy, vhodné je též sušené ovoce nebo jakýkoliv jogurt.

Sladkému pečivu se vyhýbejte, autor: Miklos SzaloczySladkému pečivu se vyhýbejte, autor: Miklos SzaloczyDopřejte si chutné musli a ovoce, autor: mcadoojaDopřejte si chutné musli a ovoce, autor: mcadooja

Pokud neholdujete sladkému

Sladká snídaně je chutná, ale ne každému po ránu vyhovuje. Pakliže si něco dobrého dopřejete spíše dopoledne ke svačině, než-li ihned po probuzení, existuje nesčetně možností, jak chutné a vyváženě posnídat. Skvělou volbou jsou například míchaná vejce, ovšem i zde buďte opatrní. Pět vajec smažených na másle a se slaninou je cholesterolová bomba. Raději vsaďte na kapičku olivového oleje, jarní cibulku a dvě vajíčka spolu s tmavým toustovým chlebem či jiným celozrnným pečivem. Další variantou je například suchá topinka se sýrem cottage a pažitkou, ochucený tvaroh, zeleninový salát s balkánským sýrem, mrkvová pomazánka, lososový sandwich, tuňák ve vlastní šťávě s žitným chlebem a spoustu dalšího. Na co dejte pozor je bílé pečivo, které je opět zdrojem rychlých cukrů, klasické máslo a margariny raději vyměňte za výbornou lučinu nebo žervé.

Takto by snídaně vypadat neměla, autor: Mr.TwodeersTakto by snídaně vypadat neměla, autor: Mr.TwodeersI vaječná omeleta může být zdravá, autor: wwwcherrymenlovecomI vaječná omeleta může být zdravá, autor: wwwcherrymenlovecom

Článek Zdravá snídaně – jak by vlastně měla vypadat? byl publikován 5. prosince 2012 v 20.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...