Jak poznat anorexii?

Tagy:  jak poznat anorexii, příznaky, jídlo, potrava, dieta, hubnutí, nemoc

Sponzorované odkazy:

Jak poznat anorexii?

Po krásném zevnějšku, za kterým se obdivně otočí každý muž, touží snad všechny ženy. Ovšem bohužel všem nebylo dáno do vínku vypadat podle vlastních představ. Zatímco jedna dívka má překrásné husté vlasy, jiná se trápí jejich krepatěním, další se pyšní velkými oči a její kamarádka zase bujným poprsím. Každý máme zkrátka něco a měly bychom se brát takové, jaké jsme. Jenomže toto se velmi snadno řekne a realita je o něco krutější. Někdy se totiž honba za dokonalým vzhledem a štíhlou postavou zvrhne v nekontrolovatelný kolotoč hraničící se smrtí. Jak poznat, že vaše kamarádka, kolegyně, sestra či dokonce dcera trpí nebezpečnou anorexii?

Anorexie jako moderní nemoc

Že je anorexie poměrně mladou nemocí je jasné, neboť v dobách našich babiček, kdy byl v módě kult ,,krev a mléko“, se extra hubené dívenky zkrátka nenosily. Ke změně došlo v době, kdy se míry 90–60–90 staly symbolem krásy a topmodelky začaly ve velkém zaplavovat billboardy, média a veškeré časopisy. Není tedy divu, že jedinec se slabší psychikou snadno nabude dojmu, že právě takto vypadá atraktivní a chtěná žena.

Anorexie je nebezpečnou nemocí nejenom svým tělo devastujícím průběhem, ale především proto, že se odehrává v hlavě, kde není vše v pořádku tak, jak by mělo být. Dívky a ženy trpící touto nemocí je proto nejdůležitější zbavit dojmu, že extrémně štíhlá postava je to nejdůležitější. Pacientky žijí v domnění, že bez této postavy nebudou mít přátele, nenajdou si partnera a nebudou oblíbené. Opak je však pravdou, v kolektivu se pak často stanou terčem pomluv a málo který muž si vyzáblou ženu vybere za svou partnerku.

Anorexie je zákeřnou nemocí, autor: Nicki DobrinAnorexie je zákeřnou nemocí, autor: Nicki Dobrin

Příznaky nemoci

Jak rozpoznat anorexii není vůbec složité, neboť příznaky se opakují a někdy shodují. Co ale může být problém je fakt, že anorektičky dovedou jakékoliv stopy dokonale zahladit. Ušpiní čistou misku, aby vás přesvědčily, že jedly, večeři odmítnou s tím, že se najedly venku a podobně.

Prvotním znakem je samozřejmě extrémní úbytek váhy v krátké době. Ztráta nadbytečných kilogramů ale ještě nemusí znamenat psychickou nemoc, na to dejte pozor. Dalšími znaky jsou ale například enormní uzavřenost, náladovost, lehké deprese, stranění se kolektivu a přátel a v neposlední řadě samozřejmě odmítání potravy. Anorexie se často přehoupne v bulimii, kdy nemocné osoby spořádají až extrémní množství jídla, které následně vyzvrátí. Pakliže u někoho zpozorujete nějaký z těchto příznaků, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc, neboť anorexie je během na dlouhou trať, který bohužel v mnoha případech končí podvýživou a následnou smrtí.

Anorektičky zpravidla nejedí, autor: adohnesAnorektičky zpravidla nejedí, autor: adohnes

Článek Jak poznat anorexii? byl publikován 22. ledna 2013 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...