Fitness jídelníček aneb jak se stravovat, když cvičíte?

Tagy:  strava, výživa, fitness, jídlo, pokrmy, zdravý styl, zdravé stravování, pohyb, aktivita, sport

Sponzorované odkazy:

Fitness jídelníček aneb jak se stravovat, když cvičíte?

I když spousta lidí žije v naprosté nevědomosti o tom, jak by měl člověk vypadat nejenom navenek, ale také uvnitř a co je to vlastně zdravé stravování, díky bohu se najdou tací, kteří si svého života váží a snaží se jej prodloužit všemi možnými způsoby. Místo energetických nápojů však jedí vyváženě, pravidelně, holdují sportovním aktivitám, pravidelnému pohybu a udržují svoje tělo i mysl v dokonalé kondici. Dále existují dvě skupiny cvičících. Jedni se sice často a rádi hýbou, čili k obézním případům nepatří, ale jinak se stravují klasicky, až nezdravě, což je sice díky sportovní zátěži menší zlo, ale uspání cév se beztak nevyhnou. A ti druzí vědí, co je dobré a co by pro sebe měli dělat. Pakliže patříte do skupiny číslo dva, pravidelně cvičíte, ale nejste si jisti, co přesně konzumovat, nebojte se číst, neboť informací není nikdy dost.

Hlavně žádný hlad!

Zabijákem zdravého životního stylu je rozhodně hlad. Nejenom, že tělo vystavujete krizovým situacím, díky kterým si jako obraný mechanismus začne ukládat tuky na horší časy, především tak likvidujete veškerou energii a dobrou náladu. Hladovějící organismus je vyčerpaný, unavený a pokud jej ještě ke všemu vystavíte fyzické zátěži, hrozí kolaps spojený s vážnějšími zdravotními riziky. Dalším důvodem, proč rozhodně nehladovět je psychická stránka, neboť organismus bez ,,šťávy“ snadno propadá depresím a pesimismu. Zdravý životní styl tedy rozhodně neznamená hlad.

Pít, pít a zase pít!

K pravidelnému pohybu samozřejmě neodmyslitelně patří dodržování pitného režimu, ten by měl zahrnovat až 2 litry tekutin denně. Co ale pít, abyste se svým tělem nenadělali paseku? Ráno si určitě dopřejte kvalitní čaj a nejlépe čerstvý fresh, který vám dodá energii a takzvaně vás nakopne. Pokud máte rádi kávu, dejte si ji, ale mějte na paměti, že kofein odvodňuje, proto přísun tekutin zvyšte. Přes den popíjejte vždy čistou vodu, popřípadě vodu s citronem nebo neslazené čaje, zapomeňte na džusy, limonády a jiné sladké tekutiny. Vyvarujte se také bublinkám, které nadýmají.

Kávu si dopřát můžete, autor: Pete Barr-WatsonKávu si dopřát můžete, autor: Pete Barr-Watson

Jídlo každé 2–3 hodiny

Pravidelně vynecháváte snídani a vašimi denními jídly jsou pouze oběd a večeře? Pak není divu, že vám roste břicho a necítíte se dobře. Pokud se aktivně hýbete, je častá strava v menších porcích základ, bez kterého se neobejdete. Grunt je vždy snídaně bohatá na vlákninu a sacharidy, které dodají energii a zároveň zasytí. Dopřejte si proto celozrnné pečivo, jogurt, tvaroh, zeleninu, ovoce, neslazené musli, jáhly, pohanku nebo ovesné kaše. Čemu se rozhodně vyvarujte, je bílé pečivo, veškeré sladké pečivo od domácích bábovek po koblihy a také nekonzumujte žádné uzeniny. Oběd by vždy měl být lehký, ale vydatný a dobře stravitelný. Ideální variantou je tak maso, rýže, zeleninové saláty, tuňák, losos, brambory, polévky, celozrnné pečivo. Obloukem se vyhněte všemu, co přišlo v kontaktu s fritézou či živočišným tukem. Snídani a oběd nezapomeňte proložit svačinou v podobě ovoce, ořechů, zeleniny nebo proteinové tyčinky. Mezi obědem a večeří je ideální posvačit zeleninu, celozrnné pečivo, pomazánku, vajíčka nebo ochucený tvaroh.

Zdravá strava nemusí být nudná, autor: meglet127Zdravá strava nemusí být nudná, autor: meglet127

Článek Fitness jídelníček aneb jak se stravovat, když cvičíte? byl publikován 5. února 2013 v 16.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...