Mléčné výrobky – kdy jsou prospěšné a kdy naopak tělu škodí?

Tagy:  mléčné výrobky, produkty, jídlo, strava, potraviny, co jíst

Sponzorované odkazy:

Mléčné výrobky – kdy jsou prospěšné a kdy naopak tělu škodí?

O konzumaci mléčných výrobků se vedou letité spory, které nemají konce. Jedni tvrdí, že jsou tím nejlepším pro organismus, jiní zase zastávají názor, že se bez nich klidně obejdeme. Ani jedna z těchto variant není správná, ale nelze ji ani stoprocentně vyloučit. Mléčné výrobky jsou tak trochu sporným tématem, o kterém je dobré, vědět trochu více…

Konzumace? Rozhodně ano!

Že byste se bez mléčných výrobků obešli, je sice pravda, ale proč se jim vyhýbat, když jsou zdrojem spousty vitamínů a především vápníku, který je dobrý pro pevné a zdravé kosti. Přestaňte se tedy dopovat doplňky stravy a raději sáhněte po přírodní cestě. Otázkou ale zůstává, kolik mléčných výrobků konzumovat, aby tělu nebyly naopak na obtíž…

Pozor na množství!

Samozřejmě i konzumace mléčných výrobků má své limity a rozhodně jich nemůžete sníst nezřízené množství. Ideální je vpravit do těla denně 400 až 500 mililitrů, což není úplně malé množství. Ovšem i za touto informací se skrývá malé ale v podobě toho, co vlastně sníst.

Mléčné výrobky jsou zdravé, ale do jisté míry, autor: USDAgovMléčné výrobky jsou zdravé, ale do jisté míry, autor: USDAgov

Co jíst?

Není mléko jako mléko a ne všechny mléčné výrobky nesou právem toto označení. Spousta lidí žije v utkvělé představě, že když sní suroviny s obsahem mléka, mají vystaráno. Dopřejí si tak mléčnou čokoládu, šlehačkový dort nebo koláč, který byl rovněž upečený z mléka. Pravda je ale taková, že zkonzumují spousty rychlých cukrů a mléka naopak naprosté minimum. Co tedy jíst, abyste mohli hovořit o zdravé stravě? K snídani si cereálie zalijte polotučným mlékem, přes den si dopřejte například cereální nápoj místo kávy, vsaďte na jogurty, tvarohy, smetanové sýry a podobně. Na co dejte rozhodně pozor, jsou takzvané light produkty a také odtučněné mléko, které mnohdy s mléčnými výrobky nemají moc co do činění.

Mléko a akné

Již delší dobu se vedou spory o tom, jaký vliv má mléko a výrobky z něho vyrobené na pleť. A pravdou je, že velké množství mléka pleti dvakrát neprospívá a lidé se sklonem k maštění a vzniku akné by měli být obzvláště opatrní. Pakliže trpíte horším stavem pleti nejenom v obličeji, ale také například na zádech a v dekoltu, nepřekračujte denní doporučenou dávku 400 mililitrů.

Pozor na odlehčené verze mléčných výrobků, autor: tauressPozor na odlehčené verze mléčných výrobků, autor: tauress

Článek Mléčné výrobky – kdy jsou prospěšné a kdy naopak tělu škodí? byl publikován 11. února 2013 v 17.00 v rubrice Zdraví, Krása a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...