Funkční potraviny: zasytí a léčí

Tagy:  funkční potraviny, hubnutí, strava, váha, postava, jídlo, stravování

Sponzorované odkazy:

Funkční potraviny: zasytí a léčí

Problémy s váhou má každý druhý Čech. Je proto logické a správné, že se výzkum zaměřuje na vývoj nových druhů potravin, které mají kromě výživové hodnoty ještě další speciální vlastnosti, které mohou být součástí prevence a mohou nám pomoci zlepšit kvalitu a délku našeho života.

Aby mohla být potravina označena jako funkční, musí kromě výživové hodnoty přinášet nějaký efekt navíc. Musí se jednat o dostupnou potravinu, kterou běžně konzumuje většina populace. V kombinaci se zdravým životním stylem mohou funkční potraviny pozitivně přispět k udržení zdraví a psychické pohody. Vzhledem k tomu, že u nás má nadváhu více než polovina dospělých a řada z nich opakovaně drží redukční diety, je vhodné zařadit funkční potraviny do jídelníčku. Při léčení obezity je nutno omezit příjem energie, strava by však měla mít stále odpovídající nutriční kvalitu. Mnoha lidem při snižování nadváhy chybějí bílkoviny, často konzumují až příliš malé množství tuků, chybějí vitaminy, minerální látky a vláknina.

Jako funkční potraviny jsou v obezitologii zkoumány řady látek:

  1. Anorekticky působící složky jídel,
  2. Bobtnavé vlákniny přírodní či syntetické,
  3. Látky zvyšující energetický výdej,
  4. Látky měnící sekreci inkretinů,
  5. Látky měnící floru trávicího traktu,
  6. Látky blokující střevní enzymy.
Ideální jsou například celozrnné těstoviny, autor: Maggie HoffmanIdeální jsou například celozrnné těstoviny, autor: Maggie Hoffman

Ve všech těchto oblastech je v současné době neúspěšný nejen vývoj funkčních potravin, ale i vývoj léků a je nepravděpodobné, že by funkční potraviny tohoto typu byly úspěšné brzy. Nejnadějnější je vývoj bobtavých vláknin, stimulace sekrece inkretinů a anorekticky působící složky jídla.

Potraviny mohou být funkční přirozeně (jedná se například o ovoce, zeleninu, jogurty). Jiné se mohou stát funkčními tím, že se zvýší koncentrace přirozené složky nebo přidáním složky, která se v potravině běžně nevyskytuje, případně nahrazením složky s negativním vlivem na zdraví složkou s vlivem prokazatelně pozitivním.

Příklady možných funkčních potravin a jejich účinků:

Fermentovaná mléka a jogurty s probiotickými kulturami: zlepšení trávicích funkcí Margaríny s přídavkem rostlinných sterolů: snižování hladiny cholesterolu a rizika srdečních onemocnění Vejce obohacená o omega 3 mastné kyseliny: snížení rizika srdečních onemocnění Snídaňové cereálie s přídavkem kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj a růst plodu a také preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. Chléb, müsli tyčinky s přídavkem isoflavonů: snížení rizika rakoviny prsu a prostaty, srdečních chorob a osteoporózy Grahamové pečivo nebo celozrnné těstoviny s přídavkem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, prevence onemocnění srdce a cév a některých druhů nádorových onemocnění.

Mezi funkční potraviny řadíme také cereálie, autor: musicfanatic29Mezi funkční potraviny řadíme také cereálie, autor: musicfanatic29

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Funkční potraviny: zasytí a léčí byl publikován 8. února 2013 v 13.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...