Semirexie aneb touha po dokonalosti

Tagy:  zdraví, stravování, štíhlost, postava, anorexie, vzhled, dokonalost

Sponzorované odkazy:

Semirexie aneb touha po dokonalosti

Jistě každý z nás slyšel o pojmu anorexie, což je velice zákeřná duševní nemoc vyznačující se extrémní touhou po štíhlosti, která vede až k zastřeným a nereálním viděním svého vlastního já. Nejčastěji postihuje dívky ve věku 14 až 18 let, které postupným hladověním dokáže dovést až ke smrti z podvýživy.

Možná jste se někdy setkali s osobou, pravděpodobně ženského pohlaví, která si velmi zakládala na svém zevnějšku, kterému vévodily vždy krásně upravené vlasy, dokonalý make-up a samozřejmě velmi štíhlá postava. Celkově byste její vizáž zařadili na nejvyšší stupínek spolu s topmodelkami a celebritami. Pakliže se jednalo o osobu vám bližší a měli jste proto možnost s ní strávit více času, nejspíš jste si všimli, že možná až nezdravě často řeší svou postavu, komentuje silnější lidi, nedovede se absolutně vžít do role někoho s nadváhou a především, což je podstatné, příliš nejí. Pakliže jste dospěli k názoru, že trpí mentální anorexií, možná jste se spletli, dotyčná se totiž se vší pravděpodobností potýká s celkem novým pojmem zvaným semirexie.

Semirexii často trpí krásné ženy, autor: LyndaSanchezSemirexii často trpí krásné ženy, autor: LyndaSanchez

Co je to semirexie?

Že se s tímto výrazem za svůj život setkáváte poprvé? Není se čemu divit, neboť patří k novějším objevům amerických vědců a po celém světě se ji říká také ,,moderní nemoc“. Semirexie je výraz pro takzvanou poloviční anorexii. Dotyčná dívka nebo žena se rovněž extrémně stará o svou štíhlost a přibírání na váze nepřipadá v úvahu, stravuje se proto výhradně dietně, každé sousto pečlivě přepočítává na kalorie, vyhýbá se sladkému, tučným a smaženým pokrmům, preferuje ovoce, zeleninu, veškeré light výrobky a podobně. Snadno byste nabyli dojmu, že se zdravě stravuje a dbá na životosprávu, neboť samozřejmě i pravidelně, někdy až přespříliš, cvičí. Zdání ovšem někdy klame a za tímto únavným a neustálým kontrolováním aktuální váhy a miniaturní velikosti se skrývá zraněná duše s nízkým sebevědomím a touhou po uznání. A jak takové ženy poznáte? Paradoxně se zpravidla jedná o velice atraktivní a na pohled krásné ženy a dívky, často s dobrým pracovním postavením i vzděláním. Semirexie není život ohrožující chorobou jako anorexie, ovšem také ji od spadnutí do extrémního hladovění dělí jen velmi tenká, téměř průhledná hranice.

Tyto ženy jedí velmi málo, autor: Charles HaynesTyto ženy jedí velmi málo, autor: Charles Haynes

Článek Semirexie aneb touha po dokonalosti byl publikován 30. března 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví, Psychologie a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...