Kyseliny ničí sklovinu - jak tomu předejít?

Tagy:  sklovina, čištění zubů, kartáček, kyseliny

Sponzorované odkazy:

Kyseliny ničí sklovinu - jak tomu předejít?

Čištění chrupu je zdraví prospěšné a pomáhá chránit zuby před jejich kažením. Přesto se někdy doporučuje s čištěním zubů počkat.

Jistě, někomu pravidelné čištění zubů a mezizubí moc neříká, ale i ten si snad je vědom, že zubní hygiena zdraví chrupu výrazně přispívá. Jsou ale situace, kdy je lépe s čištěním zubů raději počkat.

Víte, jak si správně čistit zuby?, autor: OrofacialVíte, jak si správně čistit zuby?, autor: Orofacial

Sklovina, která tvoří nejsvrchnější vrstvu zubu a chrání ho před bakteriemi před zubním kazem, je velice citlivá na kyseliny. A to jakékoliv. Tedy například i na kyseliny ovocné. Specialista na dentální hygienu MDDr. Adam Šíma, který působí na dentální klinice Jan Stuchlík, vysvětluje tento proces takto: „Vlivem nízkého pH kyseliny dochází k rozpouštění skloviny a ionty se tak uvolňují na povrch zubu. Přibližně po třiceti minutách se pH v ústech vrátí do normálu a krystaly na sklovině se právě díky iontům obnoví. Problém ale nastane, pokud si vyčistíte zuby v oné půlhodině. Spolu s bakteriemi a zbytky potravy totiž očistíte i uvolněné ionty a krystaly se pak nemají z čeho obnovit. Tím nastává odvápnění zubu a ničení skloviny.“ Pokud si tedy dáte džus, ovoce nebo třeba bílé víno, s čistěním zubů počkejte půl hodinky, zabráníte tak ničení skloviny, a tudíž i snížíte riziko vzniku zubního kazu.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Kyseliny ničí sklovinu - jak tomu předejít? byl publikován 10. dubna 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...