4 tipy pro zdravé mlsání

Tagy:  zdravá strava, stravování, jídlo, pokrmy, mlsání, zdravé mlsání

Sponzorované odkazy:

4 tipy pro zdravé mlsání

Jídlo je něčím, bez čeho se samozřejmě nelze obejít, ale již dávno nezastává pouze základní funkci, jež zažene hlad. Dnes existuje nespočet dobrot, které na nás čekají na prodejních pultech supermarketů, na trzích, stáncích, v restauracích, cukrárnách a pokud nejste líní experimentovat, pak i v tisícovkách lákavých receptů. Zkrátka a dobře, mlsání je velmi těžké odolat. Ovšem spolu s konzumací sladkostí přibývají kilogramy, kazí se zuby a bohužel hrozí riziko civilizačních chorob jako je například infarkt. Pakliže si život bez sladkého nedovedete představit, vyzkoušejte několik skvělých tipů na zdravé mlsání, které vás překvapí a mile potěší svou výbornou chutí.

Není tyčinka jako tyčinka

Je vaší každodenní rutinou dát si k dopolední kávičce také oblíbenou čokoládovou tyčinku nebo sušenku? Možná si říkáte, že jedna malá oplatka za den špíček neudělá, ovšem taková klasická tyčinka obsahuje okolo 250 kcal, což je více než doporučená dávka svačiny a co je horší, má velmi vysoký glykemický index. Laicky řečeno vás nezasytí, ba naopak rozvine chuť k jídlu ba dokonce hlad, jež vás donutí k další konzumaci. Místo sušenek si tedy dejte raději proteinovou tyčinku, která má nízký glykemický index a navíc máte na výběr z velmi širokého spektra nejrůznějších chutí, díky kterým možná ani nepoznáte, že se jedná o zdravou tyčinku.

Oříšky jsou velmi zdravé a chutné, autor: s58yOříšky jsou velmi zdravé a chutné, autor: s58y

Varianta přímo z přírody

Pro někoho je pytlík chipsů či popcorn již jakousi večerní tradicí k filmu. Pojídání těchto návykových a solí prosycených pochutin je nejenom velmi škodlivé, ale kila po nich naskakují takřka do astronomických výšek. Vyměňte ,,Laysky“ raději za přírodní směs mandlí, kešu, para ořechů, lískových oříšků a nejrůznějších semínek, která jsou prospěšná pro tělo a navíc skvěle chutnají.

Zdravé pečení

Pravděpodobně největším zabijákem hezké figury jsou pečené dobroty od mastných koblih až po zákusky. Pokud si ale přesto život bez pečení nedokážete představit, pečte zdravě. Hladkou mouku vyměňte za celozrnnou, špaldovou a rýžovou, krystalický cukr za třtinový a vybírejte si takové recepty, jež obsahují minimum tuku a maximum ovoce. Skvělou variantou jsou například domácí celozrnné sušenky, zapékané musli, celozrnná bábovka či mrkvový koláč.

Zmrzliny se vzdát nemusíte!

Dovedete si představit léto bez zmrzliny? Asi těžko! Klasické smetanové pochoutky ale vyměňte za neslazené sorbety, které si nejlépe připravte doma. Vaše oblíbené ovoce, například jahody, rozmixujte do hladka a naplňte jimi plastové formičky, ty po zmrznutí vytvoří skvělou letní zmrzlinu, na které si pochutnají i děti.

Pečte na zdravější způsob, autor: SweetOnVegPečte na zdravější způsob, autor: SweetOnVeg

Článek 4 tipy pro zdravé mlsání byl publikován 2. května 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...