Rakovina prostaty a její příznaky

Tagy:  rakovina prostaty, prostata, příznaky, statistika, nemoc

Sponzorované odkazy:

Rakovina prostaty a její příznaky

Žijeme v 21. století, které je dnes prototypem všeho, co bylo ještě před pár desítkami let považováno za sci-fi budoucnost. Klasické mobilní telefony s tlačítky vystřídaly ploché tabulky, na které stačí sáhnout a dělají přesně to, co chceme. Z počítačů jsou dnes multifunkční tablety, které stačí strčit do kabelky a tak bychom mohli pokračovat hodně dlouho. Pokrok jde zkrátka nezadržitelně dopředu. Ovšem zatímco se těšíme z nejnovějších technologických vymožeností a z účinných kosmetických procedur umožňujících stálé mládí, přesto je tu strašák, který pravděpodobně nikdy nezmizí a který si vždy bude brát lidské životy v hojné míře. Řeč je o nejrozšířenější nemoci, jménem rakovina.

Zlým snem každého muže je situace, která by jej připravila o jeho ego a mužnost a z toho důvodu je rakovina prostaty, ač je velmi častá, stále jakýmsi tabu a něčím, o čem se mluví podstatně méně než například o leukemii. Smutným faktem tedy zůstává, že je rakovina prostaty čím dál častějším zabijákem a to i přes to, že se řadí k poměrně snadno léčitelným formám v oblasti onkologie. Ženy, apelujte tedy na své manželi a vy muži, přestaňte předstírat hrdost a nechte svou prostatu vyšetřit, dokud je ještě čas.

Rakovinu prostaty lze zachytit včas, autor: stefajirRakovinu prostaty lze zachytit včas, autor: stefajir

Statistika

Dle prokázaných statistik připadá ročně 60 nemocných mužů na 100 00 zdravých, což jsou 4 procenta v celé republice a celkem se jedná o 10 procent pacientů pro celou Evropu. U mužů je rakovina prostaty nejčastějším rakovinovým onemocněním. Jejím problémem je však jakási časovanost, buňky v těle bují dlouhé roky a proto příznaky mohou být často tím posledním stadiem. Preventivní prohlídka prostaty je banální, jednoduchá, rychlá a může zachránit spousty životů.

Rizikové skupiny

Nejrizikovější skupinou jsou muži nad 70 let, ti by po dovršení tohoto roku měli lékaře navštěvovat pravidelně. Nejméně rizikovou skupinou jsou pak muži pod 45 let, kteří tvoří pouze 1 případ z uvedených 100 00.

Příznaky

Jak bylo již řečeno, první příznaky pacient nemusí vůbec zpozorovat, co by jej ovšem mělo k lékaři rozhodně přivést jsou časté problémy při močení, zadržování moči, krev v moči nebo nepřiměřené bolesti dolních končetin, zvláště pak kostí.

Článek Rakovina prostaty a její příznaky byl publikován 9. května 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...