CHOPN - příznaky a léčba

Tagy:  chopn, zánět, choroba, kouření, cigarety, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

CHOPN - příznaky a léčba

Pod zkratkou CHOPN si lze představit prakticky cokoliv od názvu interaktivní společnosti po nic neříkající souřadnici. Co by vás ale možná nenapadlo je fakt, že se jedná o chorobu, jejíž skutečný název zní chronická obstrukční plicní nemoc. Tento nepříliš známí pojem je dobré si zapamatovat, neboť by se co nevidět mohl týkat právě vás.

Zánět průdušek je dnes poměrně časté onemocnění a pomocí antibiotik i snadno léčitelné. Kdo by si byl pomyslel, že z této banality se může vyklubat smrtelná nemoc, kterou je právě CHOPN a co je horší, pacient si ji zpravidla přivodí sám. Obyčejný zánět průdušek je sice otázkou jednoduché léčby, ovšem jak to s neléčenými nemoci bývá, při ignoraci dochází k zužování dýchacích cest a následně až k odumření dýchací tkáni. V takovém případě pomůže už jen jediné a to transplantace plic. CHOPN však nezpůsobuje pouze neléčený zánět, ale také častá inhalace škodlivin jako jsou tabákové výrobky a zplodiny. Kuřáci jsou tedy nejrizikovější skupinou.

CHOPN trpí především kuřáci, autor: drivefarawayCHOPN trpí především kuřáci, autor: drivefaraway

CHOPN jako časovaná bomba

CHOPN je nemoc, která se z počátku nijak neprojevuje, jedná se tedy o jakousi časovanou bombu u níž je jen otázkou času, kdy se probere k životu. Vědci tak zjistili, že nemoc spojená se silným kouřením dřímá v tělech až 600ti milionů lidí, můžeme proto s jistotou tvrdit, že se jedná o jednu z vůbec nejrozšířenějších civilizačních chorob. A co se úmrtnosti týče, CHOPN je nemilosrdným zabijákem. Ročně si vezme na 3 miliony lidí a jenom v české republice ji podlehne okolo 2 tisíc nemocných, což rozhodně není malé číslo.

Příznaky nemoci

Rozpoznat nemoc není z počátku vůbec snadné, neboť se projevuje jako klasické nastydnutí, čili obyčejným kašlem. Ten ovšem přetrvává, nereaguje na léky ani antibiotika a postupem času se k němu přidává také dušnost a někdy krvácení z úst. To už ale hovoříme o pokročilejším stádiu zánětu průdušek, který vyžaduje odbornou lékařskou pomoc a popřípadě zmiňovanou transplantaci plic.

Léčba CHOPN

Léčba samozřejmě závisí na stádiu nemoci a v jakém je pacient stavu. Při lehčích formách se nemocnému naordinují příslušné léky, rehabilitace, inhalace a někdy i pobyt v lázních. Závažnější forma si žádá pobyt v nemocnici, inhalační přístroje a léky odstraňující zánět.

Článek CHOPN - příznaky a léčba byl publikován 3. června 2013 v 12.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...