Šest zásad správného slunění

Tagy:  slunění, slunce, paprsky, kůže, pokožka, zásady

Sponzorované odkazy:

Šest zásad správného slunění

Pokožka každého z nás se opaluje jinou rychlostí – někdo je ihned spálený, jiný se opaluje naopak pomalu. Vždy je ale dobré myslet na to, že i slunění má svá pravidla.

1. Mažte se vždy, když jdete na slunce – každý pobyt na slunci bez užití UV filtru zvyšuje riziko rakoviny kůže a zrychluje její stárnutí. Krémem se natírejte i několikrát denně (nutnost aplikovat opakovaně několikrát denně je přitom i u voděodolných krémů). Zároveň se vyvarujte pobytu na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou paprsky nejsilnější.

2. Používejte pokrývku hlavy a sluneční brýle – na přímé slunce choďte jen s pokrývkou hlavy a slunečními brýlemi s ochranným UV filtrem.

3. Dodržujte dostatečný pitný režim – v průběhu opalování dbejte na pravidelný přísun tekutin. Vypít bychom měli alespoň 3 litry tekutin denně.

Víte, jak se správně opalovat?, autor: michael sweetVíte, jak se správně opalovat?, autor: michael sweet

4. Řiďte se podle svého fototypu – každý typ kůže je jinak odolný vůči slunečnímu záření. Mějte vždy na paměti, do které kategorie fototypu se hodíte nejlépe a tomu uzpůsobte i svůj pobyt na slunci.

5. Používejte kvalitní opalovací přípravky – ultrafialové záření se skládá z UVA a UVB paprsků. Jen výrobky s ochranou proti oběma dohromady mají ten správný účinek. UVA paprsky nehřejí, ale pronikají hluboko do kůže, kde mohou způsobit změny v buňkách, které vedou ke vzniku nádorů, vrásek a pigmentových skvrn. UVB paprsky mohou způsobit spálení kůže, puchýře a vyrážky.

6. Nezapomínejte na odražené sluneční paprsky – pokud se koupeme ve vodě, působí na nás paprsky přímého slunce, ale i paprsky odražené od vodní hladiny. V bezpečí nejsme ani na souši. Bílé stěny domů fungují jako pomyslné zrcadlo, přes které se sluneční záření snadno odrazí. Je tedy důležité chránit se neustále.

Vyvarujte se přímému slunečnímu záření pokud:

máte citlivou pokožku – ta se může se projevit tzv. fotosenzitivní reakcí (vyrážky, puchýře, červené skvrnky);

užíváte léky, které zvyšují citlivost na slunce (např. antibiotika tetracyklinového typu, cefalosporiny, antidiabetika, antihistaminika, antirevmatika, psychofarmaka, léky na srdce); pozor při užívání hormonální antikoncepce (může způsobit hormonální pigmentace, tzv. melasma);

těhotenství (vlivem hormonálních změn může vzniknout tzv. melasma); trpíte infekčním onemocněním;

máte na těle větší počet pigmentových znamének nebo se v rodině vyskytl zhoubný nádor melanom.

Článek byl publikován se souhlasem ordinace.cz

Článek Šest zásad správného slunění byl publikován 19. června 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Krása. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...