Jak se vyhnout jo-jo efektu? Jde to snadno!

Tagy:  hubnutí, strava, tloušťka, diety, hladovění, jídelníček, pohyb

Sponzorované odkazy:

Jak se vyhnout jo-jo efektu? Jde to snadno!

Jo-jo efekt – slovo známé snad každému z nás. Ať už s ním máte drobnou zkušenost, bojujete s ním celý život nebo jej znáte z vyprávění, rozhodně vám pro své neblahé vlastnosti nebude znít cize. O jo-jo efektu jako takovém bychom mohli vést dlouhé spekulativní debaty i vědecky ověřené definice, ovšem co vás pravděpodobně bude zajímat nejvíce je schopnost se tomuto nešvaru vyvarovat…

Jo-jo efekt v kostce

Stručně, jasně, laicky řečeno, jo-jo efekt je důsledkem špatného stravování či drastické diety, kdy při návratu k běžné stravě nejenom získáte dietou shozené kilogramy, ale spolu s nimi přiberete několik dalších, někdy až neuvěřitelné množství. Téměř všechny ženy a muži, kteří kdy zkoušeli ,,stupidní" dietní plány a hladovění, se s jo-jo efektem setkali, neboť udělat si zásoby na horší časy, kdy opět nebude dostatek výživy, je přirozená obrana organismu.

Po všech těchto nezdařilých pokusech a následných jo-jo efektech drtivá většina ,,dietářů" dospěla k názoru, že zkrátka štíhlí nikdy nebudou a tak si dále libují v nezdravých potravinách a příšerných návycích. Co byste ale řekli na to, že hubený může být opravdu každý a že cesta za vysněnou postavou je mnohdy podstatně jednodušší, než se zdá? Za všechny kilogramy navíc si totiž můžete sami a jestli se s jo-jo efektem stanete blízcí partneři, nebo jej nadobro vyškrtnete ze svého seznamu, je pouze a jenom na vás.

Vyvážené a pravidelné stravování je základ, autor: cumi&cikiVyvážené a pravidelné stravování je základ, autor: cumi&ciki

Klíč úspěchu je v pravidelnosti

Ano, přesně tak, základním pravidlem pro shazování kilogramů je především pravidelné stravování, které organismus naučí spalovat celý den a nedělat si takzvané zásoby na horší časy. Do svého harmonogramu tedy zahrňte vydatné snídaně, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a lehkou večeři. Vše samozřejmě musíte prokládat alespoň dvěma litry neokysličené vody, neboť jak známo, tekutiny pomáhají ke správné činnosti metabolismu.

Místo gauče procházka

Pakliže jste typický gaučový typ, rozhodně neočekávejte štíhlé nohy a pevné břicho. Žádné hubnutí není efektivní, pokud jste sportovní abstinent. Nemusíte se hodiny mořit v posilovně, bohatě vám postačí denní svižné procházky a jednou týdně sportovní aktivita, která vás bude bavit.

Pryč s tuky a cukry!

Štíhlému pasu nesvědčí ani pravidelné konzumace fast foodových pochutin, coca cola a sladkosti. Smažené hranolky vyměňte za brambory, smažené rybí prsty za pstruha na másle a sušenky za mandle, sušené ovoce a kvalitní hořkou čokoládu. Změna životního stylu prospěje nejenom vaší postavě, ale brzy se budete cítit fit a jako znovuzrození.

Změňte své stravování a zapomeňte na jo-jo efekt, autor: epSos.deZměňte své stravování a zapomeňte na jo-jo efekt, autor: epSos.de

Článek Jak se vyhnout jo-jo efektu? Jde to snadno! byl publikován 2. července 2013 v 16.30 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...