Obezita jako závažné onemocnění

Tagy:  nemoc, obezita jako nemoc, tloušťka, strava, zdraví, pokrmy, nezdravá strava, pohyb, sport

Sponzorované odkazy:

Obezita jako závažné onemocnění

Dnešní doba bezstarostnému životu příliš nepřeje. Jen matně si můžeme vzpomenout, jak naše babičky v klidu a pohodlí obstarávali rodinné blaho, zatímco jejich druzi, v celkem jednoduchém osmihodinovém tempu, vydělávali peníze, se kterými domácnost krásně vyžila. Dnes se bohužel uštvané matky ženou rychle do zaměstnání a mnohé dokonce mají prací několik, neboť složenky se sami nezaplatí. Vlivem starostí o vlastní existenci tak mnohdy zapomínáme na to nejcennější – naše zdraví.

Staré dobré heslo pravý, že zdraví máme jenom jedno, což je samozřejmě pravda. Příchod zákeřné nemoci mnohdy nelze ovlivnit a co hůř, její průběh také ne, ale smutným faktem zůstává, že za většinu chorob a obtíží, si může lidstvo samo. Nezájmem o sebe sami si způsobujeme civilizační choroby, které i relativně mladého člověka, často přivedou do hrobu. Jednou z podceňovaných, ovšem neuvěřitelně závažných nemocí, je obezita.

Obezita je závažné onemocnění, autor: FBellonObezita je závažné onemocnění, autor: FBellon

Kila navíc versus obezita

Když se rozhlédnete kolem sebe, pak s hrůzou zjistíte, že opravdu málo kdo je štíhlý, ba dokonce vypracovaný, což svědčí o tom, že rovněž pramálo lidí aktivně sportuje či se stará o svůj jídelníček. Nějaké to kilo navíc, povislé bříško nebo celulitida jsou otázkou estetiky a zdraví nijak neohrožují, ale pokud se vaše váha blíží ke sto kilogramům, rozhodně byste se nad sebou měli zamyslet…

Lenost jako nemoc

Samozřejmě existují jedinci, kteří trpí jistými zdravotními komplikacemi, kvůli kterým zkrátka přibírají na váze a nebo od malička bojují s nepříliš dobrou genetickou výbavou. Takových případů ale není mnoho a bohužel, drtivá většina ,,obtloustlé" populace je dílem lenosti a pohodlnosti. Teď si možná říkáte, že se kvůli postavě nebudete celý život omezovat a žvýkat ,,suché listí", ale i to je pro většinu obézních pouze výmluva. Zdravá strava je jednak neuvěřitelně pestrá a za druhé, v kombinaci se sportem a neustálým pohybem, si i ten řízeček a svíčkovou můžete občas dopřát.

Co vám hrozí?

,,No a co, tak jsem tlustej!" Uslyšíte z úst mnoha silnějších lidí, kteří se dál nevázaně budou oddávat jedení tučných pochutin, smažených hranolků a sušenek. Extrémně nezdravá strava, absence pohybu a obezita ovšem často vede k infarktům myokardu, k anginám pectoris, k cukrovce a dalším komplikacím, jež způsobují trvalé následky či smrt. Rozmyslete si, zda vám další tabulka čokolády stojí za to…

Nezdravá strava vede k obezitě, autor: sjsharktankNezdravá strava vede k obezitě, autor: sjsharktank

Článek Obezita jako závažné onemocnění byl publikován 12. srpna 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...