I zdravá strava může být levná

Tagy:  pokrmy, potraviny, nakupování, jídlo, bio, zdravá strava

Sponzorované odkazy:

I zdravá strava může být levná

Zdravé stravování se v posledních letech stalo dosti diskutovaným tématem, kterému se věnují jak světový lékaři, dietologové, tak média a samozřejmě široká veřejnost. Doby, kdy bylo in stravování ve fast foodech a k nedělnímu obědu patřila pouze a jenom kachna s knedlíkem naštěstí ustupují do pozadí a na řadu přichází trend bio potravin a lehčích pokrmů, které mají výživovou hodnotu a našemu tělu dodají spousty potřebných látek.

Ovšem když se řekne zdravá strava, většina lidí si představí předražené specializované obchody, kde i mléko stojí 60 korun. Takový člověk, který nepatří k těm nejbohatším, si pak řekne, že raději zůstane u klasických laciných párků, neboť na zdravou stravu zkrátkaa dobře nemá finance. Pravdou je, že některé pochutiny jako například sojové výrobky, celozrnná mouka nebo šmakoun k nejlacinějším nepatří, ale najde se nespočet dobrých potravin, ze kterých uvaříte chutná jídla a přitom neutratíte více, než doposud. Řešení nemusíte hledat pouze v kamenných obchodech se zdravou výživou, nýbž v klasických supermarketech, kde je nespočet surovin, které často a možná záměrně, přehlížíte.

Zdravá strava nemusí být drahá, autor: Studio Reklamy FasterZdravá strava nemusí být drahá, autor: Studio Reklamy Faster

Šunka místo salámu

Navykli jste si kupovat salámy jako Herkules nebo Vysočina, které pravidelně konzumujete k snídani či k večeři a dopřáváte je v podobě svačiny i svým dětem? Pak si pochutnáváte na jedné z nejhorších potravin vůbec, neboť právě tyto salámy obsahují vepřové separáty, nespočet soli a především spoustu tuku. Vyměňte je raději za libobou kuřecí šunku, jejíchž 100 gramů má přibližně stejnou cenu.

Co takhle zelenina?

Spousta lidí vám řekne, že nekupuje zleninu, neboť je dnes velmi drahá. Ano, vanička cherry rajčátek může stát až 40 korun, což je pro celou rodinu poměrně malé množství za dost peněz. Co ale takový květák, brokolice nebo cuketa? Z jednoho květáku uvaříte celé rodině plnohodnotný oběd a přitom stojí pár korun.

Jak je to s jogurty?

Pravidelně lednici zásobujete „ovocnými“ jogurty za 3,90? Pak je ale dobré vědět, že si nepochutnáváte na ničem, co by mělo s jogurtem či ovocem něco společného, pouze se dopujete spoustou cukru, umělých sladidel a přidaných konzervantů. Raději si dopřejte kvalitní bílý jogurt bez přísad, který koupíte i za 6 korun, což není takový rozdíl.

Ach ty sladkosti

Možná jste si nikdy neuvědomovali, kolik financí vám ,,sežerou“ sladkosti, avšak sušenky, čokolády a bonbóny jsou zdaleka tím nejdražším. Obraťte se raději na zdravější variantu v podobě musli tyčinek, které stojí i okolo 5 korun.

Jezte zdravě a kvalitně, autor: michael.sethJezte zdravě a kvalitně, autor: michael.seth

Článek I zdravá strava může být levná byl publikován 2. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...