Jak deprese mohou ničit zdraví?

Tagy:  deprese, deprese a zdraví, alkohol, sex, zuby, spánek, nadváha

Sponzorované odkazy:

Jak deprese mohou ničit zdraví?

Spousta z vás jistě několikrát za život použila při popisu svého aktuálního rozpoložení pojem deprese. Ovšem pravděpodobně jste měli na mysli pocit znudění, nespokojenost či naštvanost, které dohromady s pravým pojmem slova deprese ale nemají nic společného. Deprese jako takové se řadí k psychických poruchám, které ve výsledku mohou vážně ohrožovat zdraví jedince a to nejenom po stránce psychické, ale také fyzické. Pakliže máte podezření že vy a nebo někdo ve vašem úzkém okolí trpí depresemi, obraťte se na pomoc odborníka, neboť boj s touto duševní chorobou je během na dlouhou trať…

Špatný spánek

Depresivní lidé velmi často trpí poruchami spánku či nespavostí. Neustálé negativní myšlenky jedinci neumožňují usnout a fakt, že stále myslí na problémy a zaobírají se vlastním nitrem mozek natolik zaměstnává, že si mnohdy ani v noci nedokáže odpočinout. Vyčerpaný člověk je pak logicky náladový, otrávený a o to více propadá depresivním stavům. Z celkového procesu depresí a nespavosti se pak stane začarovaný kruh.

Zničené zuby

Možná vás překvapí zjištění, že depresivní lidé mívají velmi špatný chrup. Stresový hormon kortizol, jež se během depresí uvolňuje z těla totiž působí silné záněty, jež následně vedou k paradontóze a těžkým problémům. Dalším důvodem, proč lidé s depresemi mají nepěkné zuby a někdy o ně dokonce přijdou je fakt, že vlivem jejich stavu zanedbávají jakoukoliv hygienu.

Alkohol podporuje deprese, autor: Anton FomkinAlkohol podporuje deprese, autor: Anton Fomkin

Stres a alkohol

Cítíte se ,,pod psa" a tak si nalijete skleničku silného koňaku či si dopřejete hned několik sklenic červeného vína? Spousta lidí žije v domnění, že depresi lze snadno a účinně zahnat právě alkoholem, to je ovšem jeden veliký omyl, který je třeba ihned vyvrátit. Působení alkoholu v krvi uvolňuje dva hormony – serotonin a norepinefrin, které navozují pocit dobré nálady. Ovšem jakmile jejich účinek vyprchá, nastane přesný opak opileckého stavu, člověk se cítí mnohem hůře než-li před tím a pak snadno inklinuje k alkoholismu, neboť ve stavu pod vlivem omamných látek, mu přeci bylo lépe.

Konec s intimnostmi

Je vědecky prokázáno, že deprese a podobné psychické poruchy mají velice negativní dopad na sexuální život. Depresivní člověk obecně ztrácí chuť na jakýkoliv intimní vztah a svého partnera zahání do kouta. Až 80 procent vztahů, kdy jeden z páru trpí depresemi končí právě z tohoto důvodu.

Těžká nadváha

Dle vědeckých studií až 90 procent lidí s depresemi při projevení poruchy značně přibere a své nadváhy se již nikdy nezbaví. Proč tomu tak vlastně je? Na vině rozhodně nejsou antidepresiva ani jiné léky, ale fakt, že lidé s depresí velmi často své stavy zahánějí nezřízeným přejídáním a nezdravým životním stylem.

Deprese vedou k přejídání, autor: Mulling it OverDeprese vedou k přejídání, autor: Mulling it Over

Článek Jak deprese mohou ničit zdraví? byl publikován 14. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...