Děti, které nesnídají, se hůř učí

Tagy:  snídaně, soustředění, učení, škola, strava, zdravá strava, zdravá snídaně

Sponzorované odkazy:

Děti, které nesnídají, se hůř učí

Za některé poznámky v žákovské knížce můžete vy. Asi jste nedohlédli na to, jestli se školáček nasnídal. Hlad teď může za jeho nepozornost a nesoustředěnost, kterou učitelé „pokutují“ poznámkou. Jaká by tedy měla snídaně být, aby mělo dítě dost energie?

Málokomu se chce ráno vstávat dřív proto, aby měl čas na snídani. Rozhodně se ale vyplatí naučit děti pravidelně snídat, protože si tím „nabijí baterky“ a učení jim půjde lépe do hlavy. „Nepravidelnosti ve stravě a vynechávání snídaní je základem možné obezity v dospělosti. V takovém případě není rovnoměrně pokryta energetická potřeba organismu, tělo strádá a přijatou energii si po období nedostatku ukládá do tukových zásob. Následkem toho je neúměrné zvyšování tělesné hmotnosti, vznik nadváhy a obezity v dětském i později v dospělém věku,“ varuje dětská obezitoložka MUDr. Alexandra Moravcová, dětská obezitoložka a endokrinoložka Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN, Praha.

„Skutečnost je však bohužel jiná – nesnídá nebo snídá jen někdy podle odpovědí rodičů 38 % dětí třetí třídy a 54 % dětí ze třídy sedmé. Sedmáci se k "nesnídání“ přiznali v 58 %!" Tak shrnula výsledky průzkumu „Tajemství školních svačin“ Jitka Rusková, nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí.

Dopřejte dětem kvalitní snídani, autor: Eyewall ZRHDopřejte dětem kvalitní snídani, autor: Eyewall ZRH

Proč je snídaně tak důležitá?

„Tělo potřebuje energii i ve spánku, takže ráno je důležité mu dodat přísun živin,“ uvádí MUDr. Moravcová. V rámci snídaně by měly děti spořádat až čtvrtinu z celkového denního příjmu energie. Co by mělo být na talíři? „Snídaně by měla být vhodnou kombinací všech základních živin – bílkovin, tuků a sacharidů. Není vhodné dávat dětem ke snídani potraviny, které obsahují velké množství jednoduchých sacharidů. Je pravdou, že se z nich velmi rychle uvolní množství energie a tělo tzv. nastartují, ovšem jak rychle tělo energii získá, tak rychle ji také ztrácí. Velice brzy po jejich konzumaci dochází díky vysokému glykemickému indexu k pocitům hladu.“ Všichni „nesnídálkové“ by si měli přečíst i další důvody, proč se naučit ráno zasednout k jídlu. Najdete je zde.

Jak by měla snídaně vypadat a proč?

Na jednoduchém příkladu vyvážené snídaně objasňuje MUDr. Moravcová význam jednotlivých základních živin: pečivo kvalitní margarín šunka nebo sýr, příp. tvarohová pomazánka čerstvá zelenina nebo ovoce voda, kakao nebo čaj. Pečivo je zdrojem sacharidů (celozrnné pečivo také zdrojem vlákniny), které jsou nejrychleji využitelnými zdroji energie. Měly by tvořit 55 % přijaté denní energie. Margarín je výborným zdrojem nenasycených – tzv. dobrých – tuků a dodá tělu i nezbytné esenciální mastné kyseliny důležité pro optimální růst a vývoj dětí. Navíc sníží glykemický index sacharidové potraviny a přijatá energie se tak bude uvolňovat postupně. Tím předejdeme časnému pocitu hladu. Tuky zajišťují mechanickou ochranu vnitřních orgánů, působí jako tepelná izolace organismu, jsou důležité pro využití vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Měly by tvořit 30–35 % přijaté denní energie. Kvalitní šunka, tvarohová pomazánka nebo sýr jsou zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební složkou pro lidský organismus. Měly by tvořit 15 % přijaté denní energie. Porce ovoce nebo zeleniny obsahuje celou škálu vitamínů, minerálních látek, vlákniny a vody. U snídaně by neměl chybět hrnek čaje nebo kakaa, výraznou chybou není ani stolní voda nebo 100% ředěný džus. Studené nápoje však pro tělo znamenají velký teplotní rozdíl (tělesná teplota 37 °C oproti džusu vychlazenému na 10 °C), proto by snídaňové nápoje měly být převážně teplé.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Děti, které nesnídají, se hůř učí byl publikován 3. září 2013 v 00.00 v rubrice Zdraví, Psychologie, Rodina a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...