Rakovina kůže aneb nechte si zkontrolovat pihy

Tagy:  rakovina, pokožka, vyšetření, léčba, melanom, slunce, uv záření, solárium

Sponzorované odkazy:

Rakovina kůže aneb nechte si zkontrolovat pihy

Rakovina je nemoc, o které pravděpodobně slyšel již každý z nás a bohužel, většina s ní má i bližší zkušenost. Ať už tato zákeřná nemoc postihla vás, vaši rodinu či nejbližší okolí, dozajista se najde osoba, o které víte, že rakovinou trpěla, trpí a nebo na její následky podlehla. Druhů rakoviny je neuvěřitelné množství, ale obzvláště diskutovaným tématem je v posledních letech rakovina kůže, která útočí čím dál častěji, obvykle velmi nečekaně a na svědomí má tisíce nevinných životů a to všech věkových kategorií…

Rakovina kůže je bohužel natolik zákeřná, že ji často nelze odhalit a proto ji můžeme zařadit k velmi tichým a nenápadným zabijákům. Zatímco jiné druhy lze mnohdy odhalit pouhým pohmatem, rakovinu kůže laické oko bohužel nerozezná, a proto je velmi důležité nepodceňovat prevenci a pravidelně navštěvovat kožního lékaře.

Melanom je snadno rozpoznatelný, autor: KuebiMelanom je snadno rozpoznatelný, autor: Kuebi

Nebojte se, nejste hypochondr

Mnozí lidé nechodí na preventivní prohlídky proto, že by je okolí snad mohlo nařknout z hypochondrismu, ovšem běžné lékařské vyšetření pih a jiných pigmentových znamének jednou za rok, rozhodně nelze pokládat za přehnanou péči.

Jak vyšetření probíhá?

Některá lékařská vyšetření nepatří k nejpříjemnějším a zahrnují například odběry krve, kolonoskopii a podobně, proto je přirozené, že se jich mnohdy zdráháte, avšak vyšetření na rakovinu kůže je natolik rychlé a banální, že si jej můžete odbít prakticky kdykoliv. Lékař vás vyzve k vysvlečení do spodního prádla, přičemž vám pomocí speciální lupy prohlédne všechna znaménka a pihy na těle. Celý proces trvá přibližně 2 minuty, což je opravdu zanedbatelný čas, který vám může zachránit život.

Co s podezřelou pihou?

Rakovina kůže obvykle začíná vznikem melanomu, což je rakovinotvorná piha. ta má zpravidla nepravidelný okraj a strukturu, zvláštní barvu, která může černat či mít načervenalé odstíny, často svědí či dokonce bolí. Pokud podobný úkaz na svém těle najdete, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc, neboť se opravdu může jednat o rakovinu kůže.

Pokud se následně potvrdí, že daná piha je opravdu melanomem, nastává další etapa, kdy se rozhodne, v jaké fázi se melanom nachází. V případě, že se teprve projevilo bujení, obvykle stačí znaménko vyříznout a následně zpřísnit kontroly u lékaře. Jakmile se zjistí, že trpíte rakovinou kůže, je před vámi léčba v podobě chemoterapií a ozařování, kdy záleží na individualitě jedince, jak s nemocí bude bojovat.

Chraňte svou kůži pravidelnými kontrolami, autor: carolinezenkerphotographyChraňte svou kůži pravidelnými kontrolami, autor: carolinezenkerphotography

Článek Rakovina kůže aneb nechte si zkontrolovat pihy byl publikován 27. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...