4 pochutiny, které vám na podzim dodají energii

Tagy:  jídlo, potraviny, vitamíny, minerální látky, stravování, zdraví, strava

Sponzorované odkazy:

4 pochutiny, které vám na podzim dodají energii

Není žádnou převratnou novinkou, že právě na podzim a v zimě je organismus náchylnější k nemocem, které vás mohou na několik dní či dokonce týdnů vyřadit z běžného provozu. Každý preferuje jiný způsob prevence proti bakteriím a virům, ale drtivá většina lidí sáhne automaticky po lécích a nejrůznějších medikamentech. Zapomeňte na předražené pastilky, které zbytečně znečišťují tělo a drancují peněženku a raději se zaměřte na pokrmy, které vám dodají spousty energie a pomohou vám oprostit se od chřipky a nachlazení.

Vitaminové bomby

Sázkou na jistotu jsou samozřejmě vitamíny a minerály, které najdete ve spoustě potravin. Otázkou ale zůstává, jestli ony potřebné látky z pochutin umíte správně využít. Abyste si zajistili pravidelný přísun vitamínů a zároveň si pochutnali na zdravé dobrotě, dopřejte si domácí ovocné freshe a ovocné smoothie. A jak takový ovocný koktejl připravit? Jednoduše do mixéru vložte vaše oblíbené ovoce, například jahody, trochu polotučného mléka a popřípadě koření jako je skořice či vanilka, vše společně promixujte a vynikající životabudič je na světě.

Smoothie vám dodá energii, autor: PamelaJBatesSmoothie vám dodá energii, autor: PamelaJBates

Čas polévek

Je celkem logické, že se v letních měsících vyhýbáte hutným a především vařícím pokrmům a raději sáhnete po lehčí kuřecí tortille či salátu se sýrem. Ovšem na podzim a v zimě je třeba jídelníček pozměnit a do svého každodenního menu zařadit polévky, které jsou jednak plné vitamínů a zároveň skvěle zahřejí. Vyhněte se však těžkým gulášovým či jinak zahušťovaným variantám a raději si dopřejte kvalitní vývar, česnečku, cibulačku nebo třeba špenátový krém s trochou smetany.

Brokolice na všechny způsoby

Velmi blahodárným a prospěšným druhem zeleniny je brokolice, kterou lze připravit na desítky způsobů a navíc stojí pár korun. Vyzkoušejte například jednoduchou brokolicovou polévku s uzeným lososem, zapečenou brokolici s rajčaty a sýrem feta či dušenou brokolici na másle jako přílohu k masu nebo rybě.

V hlavní roli čočka

Čočka je ideální luštěnina, kterou byste měli na podzim a především pak v zimě konzumovat. I menší množství vás zasytí a navíc dodá spousty energie a vitamínů. Jako rychlý oběd si připravte čočku na kyselo s uzeným masem a vejcem, zdravější variantou je potom čočka červená, která se hodí skvěle jako příloha.

Zařaďte polévky do svého jídelníčku, autor: pacificbroZařaďte polévky do svého jídelníčku, autor: pacificbro

Článek 4 pochutiny, které vám na podzim dodají energii byl publikován 2. října 2013 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...