Ezoterika - ano či ne?

Tagy:  historie, minulost, budoucnost, věštění, karty

Sponzorované odkazy:

Ezoterika - ano či ne?

Otázkou ezoteriky se zabývá celé lidstvo prakticky od nepaměti a nutno podotknout, že patří k tématům, která pravděpodobně nikdy nebude možné uzavřít či dokonce ,,někam" zařadit. Jedni se shodují na tom, že má své kouzlo, jiní se striktně drží vědy a medicíny. Pak jsou zde lidé, kteří jsou stále na vážkách, zda má ezoterika opravdu něco do sebe nebo se jedná o pouhé výmysly a shody náhod…

Ezoterika a historie

Své hluboké kořeny má ezoterika samozřejmě i v historii, kde se snoubila spíše s magií a nejrůznějšími rituály. Již pravěcí lidé věřili na posvátná místa, svým bohům přinášeli nejrůznější oběti, modlili se a vykonávali prapodivné obřady, které bychom mohli označit jako cosi nadpřirozeného. Největší boom ezoterika zaznamenala pravděpodobně ve Středověku, kde se ale setkávala s odporem a vystupovala pod hanebným názvem kacířství. Všichni ti, co se v té době zajímali o nadpřirozené jevy, věštění budoucnosti a podobné obory, byli automaticky označováni za kacíře a čaroděje, ke kterým se přistupovalo velmi svérázným způsobem v podobě upálení na hranici. Jako příklad si můžeme uvést asi nejznámějšího ,,kacíře" Mistra Jana Husa, jež byl v Kostnici upálen právě za nepochopené praktiky.

Co vy a ezoterika?, autor: rosaumbraCo vy a ezoterika?, autor: rosaumbra

Ezoterika dnes

Dnes již církev nevládne světu a upalování na hranici rozhodně nepatří ke způsobům řešení problémů a proto se ezoterice a všemu s ní spojenému může věnovat prakticky kdokoliv. Ovšem vše má svou míru a satanismus hraničící s fyzickými ataky je samozřejmě tabu. Za ezoteriku lze tedy v 21. století považovat spíše jakési věštkyně, které budoucnost vykládají z karet, z dlaně a podobně. Otázkou zde tedy zůstává, zda se k tomuto alternativnímu způsobu ,,zahrávání si s ohněm" přikláníte či nikoli. Existuje rozhodně nespočet rádoby věštkyň, které umějí mluvit a své lži zaobalit tak, abyste se v jejich výpovědi vždy našli. Ale někteří jedinci si stojí za tím, že existují tací, kteří údajně opravdu vidí něco víc, než my obyčejní smrtelníci. Ať už se přikláníte k jakékoliv variantě a nebo je vám ezoterika naprosto cizí, vždy se bude jednat o záhadné a tajuplné téma.

Článek Ezoterika - ano či ne? byl publikován 31. října 2013 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...