Lék na nachlazení, chřipku a kašel hledejte v lednici a ve špajzu

Tagy:  nachlazení, chřipka, nemoc, potraviny, vitaminy

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Paralen – zatočte s chřipkou a nachlazením!
  2. Lék na nachlazení, chřipku a kašel hledejte v lednici a ve špajzu
  3. Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu
  4. Chřipka není jen nachlazení
Lék na nachlazení, chřipku a kašel hledejte v lednici a ve špajzu

Mrazivé počasí, časté přecházení z přetopených místností ven, změny teplot. To jsou nejčastější příčiny nachlazení, chřipky a dalších viróz, které během zimy postihnou téměř každého z nás. Většinu těchto nemocí provází i jedna společná nepříjemnost – kašel. Pokud vás „dostanou“, nemusíte hned běžet do lékárny – můžete vsadit na přírodní léčbu.

Abychom nestrávili zimní dny v posteli, je důležité začít s léčbou včas. Předejde se tak zhoršování nemoci a jejích příznaků, které organismus zbytečně vyčerpávají. Už při prvních příznacích lze sáhnout po přírodních prostředcích. Pomoci může dostatek vitamínů i rostlinné přípravky, tzv. fytofarmaka. Doma by proto neměly chybět například citróny, zázvor, med, máta…

Med by vám doma neměl chybět, autor: brockvickyMed by vám doma neměl chybět, autor: brockvicky

Pomoc hledejte ve spíži nebo ledničce

Citrony jsou jedním z bohatých zdrojů vitamínu C. Obsahují také kyselinu jablečnou, octovou a mravenčí, které dohromady posilují účinnost tohoto vitamínu. Mají antiseptický účinek. „Céčko“ posiluje obranyschopnost organismu proti infekcím. Dalším důležitým pomocníkem v boji s virózami je med. Dodává našemu tělu snadno zpracovatelné cukry. Je zdrojem celé řady vitamínů, například A, C, E, nebo minerálů jako je vápník, draslík či hořčík. Dokáže zničit bakterie a zabraňuje jejich šíření. Proto patří k osvědčeným prostředkům při léčbě nachlazení a dalších chorob. Má také preventivní účinky a posiluje imunitu. Máta peprná může být dalším pomocníkem při léčbě viróz. Inhalování spařených listů byliny pomáhá při zánětu hrtanu nebo průdušek, zahlenění a rýmě. Při léčbě respiračních nemocí by se nemělo zapomínat ani na zázvor. Je typický svou ostřejší a pálivější chutí. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Při nachlazení, chřipce a rýmě pomáhá rozpouštět hleny.

Pomohou i bylinné přípravky z lékárny

Přírodní léčba byla v dobách našich babiček samozřejmostí. V posledních letech se fytofarmaka, tedy léčivé přípravky vyrobené z rostlin, opět vrací do popředí zájmu pacientů i lékařů. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) se fytofarmaka používají 3–4× častěji než klasická medicína. Slouží při prevenci nebo léčbě celé řady zdravotních potíží, například trávicích, kožních nebo respiračních (např. již zmiňovaný kašel).

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Lék na nachlazení, chřipku a kašel hledejte v lednici a ve špajzu byl publikován 2. prosince 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...