Zkuste se znovu naučit správně spát

Tagy:  spaní, únava, odpočinek, zdraví

Sponzorované odkazy:

Zkuste se znovu naučit správně spát

„Nespim. Probudím se ve čtyři ráno a už nezaberu.“ Tuhle větu z filmu Vesničko má středisková zná asi každý z nás. Co ale dělat, když opravdu nemůžeme usnout a vyčerpání nás pomalu ale jistě dohání k šílenství? Není se co divit, vždyť problémy se spánkem má každý třetí dospělý člověk a navíc s rostoucím věkem se situace nezlepší… Jak se tedy vyspat do růžova a jakých chyb se v případě nespavosti vyvarovat?

Než sáhnete po prášcích na spaní neboli hypnotikách, začněte u sebe. Vyplatí se to jistě více, než si nechat rovnou předepsat léky, které často způsobují ospalost i přes den a navíc při dlouhodobém užívání mohou vyvolat závislost.

V první řadě je třeba zamyslet se nad svým životním stylem; stres je už v současnosti společník takřka každodenní a příchod zimy v kombinaci s nevyspaním je ideálním startem pro rozjezd depresí, únavy a celkového vyčerpání organizmu. Doplňte proto svůj jídelníček o vitamíny a přes den dbejte na dostatek tekutin. Ideální je především čistá neslazená voda nebo nápoje bez zbytečného cukru. I obezita je totiž jedním z faktorů, který v nespavosti hraje svoji roli. A spíme-li hůře, snadněji přibereme.

Pozor je třeba dát ale též na cvičení. Pokud s váhou už bojujete nebo si pěstujete kondici a po práci chodíte cvičit, vyhněte se fyzické aktivitě alespoň pět hodin před usnutím. Především na začátku boje s nespavostí je třeba vaše tělo zklidnit, aby si zvyklo na pravidelný klidový režim ve večerních hodinách.

Naučte se spát!, autor: pertocisNaučte se spát!, autor: pertocis

Přípravy na spánek odstartujte kontrolou, zda je vaše ložnice správně vyvětraná. Dostatek čerstvého vzduchu a pořádně natřesené peřiny se sice mohou zdát jako drobnosti, ale vše hraje svoji roli a vy svůj rituál musíte striktně dodržovat. Stejně jako si musíte pevně stanovit čas, kdy půjdete do postele a držet se ho. Důležité je, abyste i o víkendu odolali pokušení dát si dvacet třeba po obědě. Raději vyrazte na procházku. Podstatné je, abyste večer pociťovali únavu a dodrželi pravidelný režim od vyvětrání místnosti po teplou vanu nebo sprchu, které můžete doplnit o relaxační a zklidňující pěny do koupele nebo sprchové gely. Jako pomocník vám mohou posloužit také bylinkové čaje, zkusit můžete meduňkový čaj nebo různé sypké směsi s kozlíkem lékařským, chmelem a mučenkou.

Kromě přípravy na spánek je velmi důležité správné usínání. Zapomeňte na zapnutou televizi nebo rozsvícenou lampičku. Světlo stimuluje mozkové buňky, aby začaly fungovat. Světlem se tedy mozek „přepíná“ ze spánkového režimu do stavu bdění a vaše předchozí snaha by přišla vniveč.

Po příjemné teplé koupeli si vyvětranou ložnici dostatečně zatemněte, aby vás nerušily ani světla z ulice a v klidu si lehněte. Nečekejte zázraky, první dny to jistě samo nepůjde, ale pokud budete vše dodržovat a s pravidelným neměnným postupem vytrváte, pomůže to vaší psychice a spánek se k vám postupně vrátí. Nezapomeňte, že čím více se snahou usnout budete stresovat, tím vyčerpanější budete. Jestli spánek nepřijde hned, vytrvejte. Ležte v pohodlné pozici a v klidu vzpomínejte na pěkné chvilky z dětství či uplynulého týdne nebo přemýšlejte čím koho potěšíte pod vánočním stromečkem.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Zkuste se znovu naučit správně spát byl publikován 18. prosince 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...