Zdravé čaje – zbavte se kašle, zánětů i gynekologických problémů

Tagy:  čaje, zelený čaj, černý čaj, bílý čaj, zdraví, pitný režim

Sponzorované odkazy:

Zdravé čaje – zbavte se kašle, zánětů i gynekologických problémů

Čaje se v archivech lidstva objevují již po 5 tisíc let, nutno tedy podotknout, že mají jistou historii, která je více než zajímavá. Starověcí Číňané věřili na léčivé účinky tohoto bohapojného lektvaru, který podle nich dokázal vyléčit nejednu svízelnou nemoc. Že jsou čaje zdravé a pro lidský organismus neuvěřitelně prospěšné, o tom není sporu a proto byste je měli zařadit do svého každodenního pitného režimu.

Není čaj jako čaj

Ovšem pozor, na jaké výrobky vsadíte, protože rozhodně není čaj jako čaj. V obchodech obvykle narazíte na sáčkové varianty, které ve spoustě případech obsahují drcené kmeny stromů a sušené květy, které sice krásně voní a mají příjemnou barvu, ale s dobrou chutí a především léčivými účinky, nemají mnoho společného. Pakliže přeci jen preferujete čaje v sáčních, vyberte si kvalitní varianty jako je Ahmad Tea či Earl grey, které může s klidem pít celá rodina.

Pro efektivní účinky ale vsaďte na čaje sypané, které zakoupíte ve specializovaných obchodech, kde vám vyškolený personál poradí, který čaj je právě pro vás nejvhodnější, ať už dle chuti, vůně nebo léčivých účinků.

Čaje jsou neuvěřitelně zdravé, autor: superiphiČaje jsou neuvěřitelně zdravé, autor: superiphi

Černý čaj

Černý čaj je klasika a patří také k nejstarší odrůdě vůbec. Jeho sušené listy obsahují nejvíce kofeinu, proto byste to s jeho konzumací neměli přehánět. Sypané černé čaje je ideální zalít vroucí vodou a nechat louhovat 2 až 3 minuty. A jeho účinky na lidské tělo? Černý čaj obsahuje spousty antioxidantů, které posilují imunitu a mají velmi příznivý vliv na snížení cholesterolu.

Zelený čaj

Zelený čaj je o něco slabší variantou a obsahuje asi tak o polovinu méně kofeinu, vypít tedy můžete až 5 šálků denně. Ideální je zalít ho vodou o 75 stupních a nechat louhovat přibližně 2 minuty, neboť jedině tak bude zaručena vynikající chuť jemného zeleného čaje, jehož účinky jsou impozantní. Rozhodně se doporučuje pít při redukci váhy, má skvělé očisťující účinky a prokazatelně má pozitivní vliv na kardiovaskulární onemocnění.

Bílý čaj

Bílý čaj není tolik oblíbený, neboť se vyznačuje spíše jemnější chutí, kterou milovníci silných aromat příliš neocení. Připravovat by se měl za stejných podmínek jako čaj zelený a k čemu je vlastně dobrý? Především pomáhá lidem trpícím cukrovkou, neboť snižuje hladinu cukru v krvi, dále obsahuje spousty antioxidantů a navíc má pozitivní vliv na cévní i onkologická onemocnění.

Článek Zdravé čaje – zbavte se kašle, zánětů i gynekologických problémů byl publikován 15. prosince 2013 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...