Jak odlehčit jídelníček po Vánocích?

Tagy:  odlehčený jídelníček, ovoce, zelenina, polévky, menu, vánoce, strava

Sponzorované odkazy:

Jak odlehčit jídelníček po Vánocích?

Vánoční svátky jsou pro většinu lidí tím nejkrásnějším obdobím v roce, kdy se sejde celá rodina a vždy je dostatek dobrého jídla a pití. Ale právě toto několikadenní, ba dokonce několikatýdenní hodování vám s tělem může napáchat pořádnou neplechu, obzvláště pak v případě, že na takovou nálož tučných, smažených a sladkých jídel, nejste zvyklí. Když si odmyslíte pár nepříjemných kil navíc, můžete se i několik měsíců potýkat s bolestmi břicha a orgánů. Odlehčete proto po svátcích svůj jídelníček a dejte svou mikrofloru opět do pořádku.

Pryč s máslem a sádlem

Celý rok používáte rostlinné oleje a tak jste si řekli, že o Vánocích uděláte výjimku a kapra osmažíte na sádle? Pak se teď možná doma svíjíte v bolestivých křečích. Vyměňte opět živočišné tuky za ty rostlinné a tělu dodejte potřebné omega 3 kyseliny, nikoli těžko stravitelné tuky.

Zapomeňte na majonézu

Bramborový salát bez majonézy zkrátka vůbec nemůže existovat, ovšem pochutnávat si na ni po celý rok není ničím zdravým ani vydatným. Zbavte se prozatím majonézy a tatarské omáčky a dopřávejte si opět zakysanou smetanu či sojové výrobky, které tělu dodají potřebné živiny a navíc výrazně odlehčí jídelníček.

Cukroví nahraďte ovocem, autor: delayedneutronCukroví nahraďte ovocem, autor: delayedneutron

Ovoce místo jednoduchých cukrů

Pakliže jste si přes svátky Vánoční zvykli konzumovat cukroví, vánočky a štoly, pak vám možná bude dělat problém rázem vyřadit veškeré jednoduché cukry. Aby vás po večerech nehonila mlsná, pochutnávejte si na ovoci, které rovněž obsahuje cukr, ale složitý, který v těle vydrží delší dobu, navodí pocit sytosti a vy tak nebudete mít potřebu vyluxovat zbytek lednice.

Přidejte polévky

Možná se shodnete na tom, že se vám přes Vánoce jaksi ,,roztáhl" žaludek a vy máte pocit, že dokážete zkonzumovat daleko více jídla, než předtím. Abyste se zasytili vydatným a přesto ne těžkým jídlem, zařaďte do svého každodenního menu polévky. Vývary, česnečka, krémy, všechny druhy polévek jsou povoleny. Pozor ale na zahušťování moukou a smažení na másle či sádle, které z relativně lehkého pokrmu rázem učiní kalorickou bombu.

Zobejte zdravě

Cukroví u pohádek, oříšky a chipsy u večerních filmů. Takové to domácí ,,uzobávání" je velmi populární, ale fakt, že s sebou přináší kila navíc s zvýšení cholesterol, už nikoli. Naučte se zobat u televize zdravě. A Jak? místo smažených dobrot si nakrájejte čerstvou zeleninu, usušte si vlastní zeleninové chipsy a nebo si pořiďte celozrnné keksy.

Pryč s majonézou, autor: ppacesPryč s majonézou, autor: ppaces

Článek Jak odlehčit jídelníček po Vánocích? byl publikován 29. prosince 2013 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...