Diabetici pozor: mráz likviduje inzulín a ohrožuje vaše nohy

Tagy:  diabetik, cukrovka, inzulín, zima, mráz, diabetická noha, termoska

Sponzorované odkazy:

Diabetici pozor: mráz likviduje inzulín a ohrožuje vaše nohy

Diabetici, mějte na paměti, že inzulín musíte chránit proti mrazu. Pokud je vystaven teplotám pod bodem mrazu, zmrzne a zcela ztratí účinnost. Nabízíme pár rad, jak mu zajistit „bezpečí“.

„Jestliže nosíte inzulín s sebou, měli byste ho ochránit proti mrazu, ideálně nějakým pouzdrem nebo termotaškou,“ říká Naďa Slavíková, edukační sestra z diabetologické ambulance nemocnice Kadaň, pracoviště Klášterec. „Inzulín se smí skladovat do teploty minimálně plus dva stupně. Pokud zmrzne, můžete ho vyhodit – už totiž nebude účinkovat, což by mohlo diabetika nemile překvapit,“ varuje Naďa Slavíková. Doporučuje, aby se diabetici pořídili na inzulín termoobal, nebo použili malou termosku.

Mráz může ohrozit inzulín, autor: perplexMráz může ohrozit inzulín, autor: perplex

„Když mrzne, nestačí mít inzulin v batohu. Je potřeba ho mít pod bundou na těle, takto tělesná teplota zaručí, že inzulin nezmrzne,“ doporučuje diabetoložka Kateřina Štechová z UK 2. LF a FN v Motole a dodává: „To se týká zejména pacientů, kteří se léčí pomocí inzulinových per. Snazší to mají ti, kdo používají inzulinovou pumpu. Ta je zpravidla upevněna například za páskem kalhot, a tudíž je minimálně pod svrchním oblečením.“ Diabetikům vysoké mrazy mohou způsobit i velké starosti, pokud mají diabetickou nohu. „Znamená to, že nemají v noze potřebnou citlivost. Necítí tedy ani mráz a to, že vzniknou omrzliny. Bohužel to v jejich případě může mít fatální následky, totiž i amputaci,“ varuje Naďa Slavíková. Nemocní s diabetickou nohou by tedy měli být velmi pozorní a každý den kontrolovat, zda jim na noze nevznikl nějaký otlak, neprojevuje se omrzlina, nebo nemají nohu příliš studenou. „Jakékoli potíže by měli konzultovat u svého diabetologa. Každopádně by měli chodit v teplých, dobře padnoucích botách, ve kterých jim nohy nepromrznou,“ uzavírá Naďa Slavíková. To samé ale platí i pro ruce – diabetici by bez pořádných rukavic neměli v takto extrémních mrazech vycházet.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Diabetici pozor: mráz likviduje inzulín a ohrožuje vaše nohy byl publikován 13. února 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...