Příliš vitamínů vám škodí podobně, jako jejich nedostatek

Tagy:  jídlo, pokrmy, ovoce, zelenina, minerální látky, pilulky, potraviny, nemoci, zdraví

Sponzorované odkazy:

Příliš vitamínů vám škodí podobně, jako jejich nedostatek

Možná jste také podlehli pocitu, že čím víc vitamínů tělu dodáte, tím zdravější budete. Odborníci ale upozorňují na to, že tahle rovnice rozhodně neplatí. Svému zdraví můžete uškodit nedostatkem vitamínů, ale i jejich přílišnými dávkami.

„Je třeba dávat pozor nejen na možné předávkování vitamíny, ale také v jakém věku který potřebujeme. Potřeba vitaminů, minerálních látek a stopových prvků se u různých věkových skupin liší,“ upozorňuje MUDr. Jitka Housová, odbornice projektu Žij zdravě. Například děti potřebují pro zdravý vývoj organismu či růst kostí a zubů zvýšený přísun vápníku, fosforu, fluoru a vitaminu D. Pro seniory je velmi důležitý příjem antioxidantů (vitaminů A, E, C, selenu a zinku), které jsou účinné v boji proti volným radikálům, respektive rakovinotvorným buňkám. Vyšší míra vápníku a vitaminu D je důležitá pro prevenci osteoporózy, draslík a železo pak proti anemii způsobené nedostatkem hodnotné stravy – masa a zeleniny.

Vitamíny mohou i ublížit, autor: pizzodisevoVitamíny mohou i ublížit, autor: pizzodisevo

Co jsou vitamíny a proč je potřebujeme?

Vitaminy jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí, podílí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Lidský organismus si je, až na některé výjimky, nedokáže sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Ne vždy ale platí, že více je lépe a obzvláště u vitamínu je třeba mít se na pozoru!

Vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C) a rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K). Druhá skupina se v organismu ukládá do zásoby. Pokud tyto vitamíny tělo nedokáže zpracovat, mohou vyvolat toxické reakce. Vitaminy rozpustné ve vodě toxické nejsou, ale mohou způsobit jiné problémy. Víte, že nadbytek vitaminu C v těle může vyprovokovat tvorbu ledvinových kamenů, průjem nebo kožní vyrážku? Užíváte zinek, abyste si vylepšili stav svých vlasů a kůže? Buďte opatrní. Zinek, i nadbytek vitaminu C, brání vstřebávání mědi. Kštici budete mít sice bujnou, zato úplně šedivou.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Příliš vitamínů vám škodí podobně, jako jejich nedostatek byl publikován 27. února 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...