Test párků aneb které rozhodně nebrat!

Tagy:  test párků, test, jídlo, maso, tuk, sůl, emulgátory, stabilizátory, separát

Sponzorované odkazy:

Test párků aneb které rozhodně nebrat!

Když se řekne párek, většina z vás si představí nerušené dětství, táborák a čerstvý chléb. Tehdy byly totiž párky ještě z masa a daly se bez výčitek zařadit do klasického, plnohodnotného jídelníčku. Dnes tento druh pokrmu představuje spíše odpad, který je sice laciný, ale pro běžnou stravu absolutně nevhodný. Naučte se proto číst obaly a kupujte pouze ty párky, které mají alespoň 90 procent masa. Podívejte se, jaké exempláře je dobré raději obejít obloukem.

Pochoutkové párky Baroni

Jak název napovídá, párky by měly být tak dobré, že si na nic člověk opravdu pochutná. Že si ale s touto koupí pořídíte místo masa spíše přidané látky a emulgátory, tím už se výrobce dvakrát nepyšní. Párky obsahují pouhých 38 % kuřecího masa, 17 procent masa vepřového, zbytek tvoří bramborový škrob, jedlá soda, sójové bílkoviny, koření a různé stabilizátory. Dále nesmí chybět také 25 % tuku, což je na údajně libové párky, poměrně dost. Rozhodně je tedy neopékejte na ohni, nepřidávejte do leča a už vůbec je nedávejte dětem!

Víte, které párky jíte?, autor: adactioVíte, které párky jíte?, autor: adactio

Kuřecí párky Vodňanské kuře

Vodňanské kuře se neustále prosazuje jako kvalitní podnik s domácími potravinami, co se párků týče, zde firma výrazně pokulhává. Namísto nabízeného kuřecího masa, kterého zde není ani jedno procento, najdete masové separáty, což jsou kůže a tuk, dále pak samozřejmě stabilizátory, emulgátory, jedlou sodu, 1,36 procenta soli a namísto sýru, který by údajně mely také obsahovat, se můžete těšit na sojovou bílkovinu. Za 290 gramů výrobku zaplatíte 24, 90, což je za separát a tuk poměrně dost peněz.

Vídeňské mini párečky se sýrem Ponnath

Tyto párky jsou již o něco kvalitnější, než předchozí dva kandidáti. Za 210 gramů zaplatíte necelých 50 korun, avšak alespoň konzumujete maso, nikoli separát. V párcích se skrývá až 75 procent vepřového masa a 9 procent sýru gouda. Párky jsou sice opravdu se sýrem, ale výrobce se nepředal. V produktu dále najdete dusitanovou solicí směs, amaranth, dextrózu, stabilizátor, difosforečňan, glukosový sirup, regulátor kyselosti, emulgátor, antioxidant, extrakty koření a skopové střevo. Množství tuku je 21,9 procent, což je v normě.

Ne všechny párky jsou kvalitní, autor: Lord JimNe všechny párky jsou kvalitní, autor: Lord Jim

Článek Test párků aneb které rozhodně nebrat! byl publikován 25. března 2014 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...