Tipy na lehké jarní večeře

Tagy:  jídelníček, jarní jídelníček, jídla, lehká jídla, zelenina, ovoce, maso, ryby, losos, polévky

Sponzorované odkazy:

Tipy na lehké jarní večeře

S přechodem na nové roční období byste samozřejmě měli přizpůsobit také svůj jídelníček. Stejně tak, jako se na jaře zbavujete zateplených bund a tlustých ponožek, i vaše stravování by mělo odbourat tuky a být celkově lehčí. V zimních měsících si tělo přirozeně buduje zásoby a strava bývá obvykle těžší, ovšem na jaře již nic takového nepotřebujete!

Začněte především odlehčením v podobě vynechání živočišných tuků, bílé mouky a jednoduchých cukrů. Alespoň na čas, než se tělo pročistí a srovná se se změnami, nekonzumujte uzeniny, vepřové maso, sádlo, máslo, ale ani bílé a sladké pečivo a sušenky. Na místo toho zařaďte spousty zeleniny a také ovoce. Inspirujte se pár tipy na lehké jarní večeře, které zachutnají, zasytí a přitom nejsou těžce stravitelné.

Zelenina, tentokrát syrová

Zelenina v syrovém stavu je sice pro organismus z hlediska vitamínů nejlepší, ale tělo ochlazuje, proto je lepší v zimních měsících volit spíše tepelnou úpravu. To se ale na jaře mění a vy se opět z leča můžete přehoupnout k lehkým salátům z čerstvých listů. Dopřejte si například mix zelených listů a libovolné zeleniny s kusem grilovaného kuřecího prsa bez kůže s lehkou zálivkou z olivového oleje a balzamikového octa. Tato večeře je delikátní chuťovkou a zachutná jistě celé rodině.

Polévky jsou lehké a vydatné, autor: chris-pillenPolévky jsou lehké a vydatné, autor: chris-pillen

Polévky stále vedou

Polévky jsou vhodné po celý rok, neboť tělu dodají dostatek živin a oranismus dostatečně prohřejí. V zimě se ale specializujete spíše na zahuštěné polévky jako je zelňačka, kapustová polévka a nebo hustý hovězí vývar. Na jaře se poohlédněte po lehčích receptech a vyzkoušejte spíše příjemný brokolicový, chřestový, dýňový či jinak zeleninový vývar bez zásmažky a nebo si připravte studené gaspačo.

V hlavní roli ryby

Zapomínat byste neměli ani na dostatek masa, a to nejenom kuřecí, zvěřinu a hovězí, ale také na vydatné ryby, bez jejichž konzumace by tělo nikdy nefungovalo tak, jak by mělo. Někteří lidé si stojí za tím, že je příprava ryb náročná, opak je ale pravdou. Kupte si vykoštěné filety lososa a připravte pro celou rodinu grilované steaky. Jako přílohu zvolte například na páře připravovaný baby špenát a nebo grilovanou zeleninu.

Losos je ideální večeře, autor: Javier LastrasLosos je ideální večeře, autor: Javier Lastras

Článek Tipy na lehké jarní večeře byl publikován 7. dubna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...