Akné v dospělosti: Nesahat, nemačkat, nepotírat alkoholem

Tagy:  pupínky, pleť, pokožka, komedony, uhry, mastná pokožka, strava, zdraví, kosmetika

Akné v dospělosti: Nesahat, nemačkat, nepotírat alkoholem

Akné je naším společníkem v dospívání a leckdy nás neopouští ani v dospělosti. Miluje stres a období hormonálních změn. Obličej osypaný pupínky proto dobře znají i vyzrálé ženy mezi 25 a 40 lety. Toto chronické kožní onemocnění může navíc nemile překvapit nejen na obličeji, ale také na zádech, hrudníku, šíji či jiných částech těla. „I nesprávně provedené hloubkové čištění pleti může vyvolat akné,“ říká MUDr. Ivana Plecháčová.

Nejčastějším důvodem výskytu akné v dospělosti je nerovnováha mužských a ženských hormonů v těle, tedy přesněji převaha mužských hormonů zvaných androgeny. Tyto hormony řídí látkovou výměnu v různých vrstvách kůže a jejich přebytek způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu a v konečném důsledku vede k ucpání pórů. Kvůli tomu vznikají v pokožce černé tečky (komedony), přemnožením přítomných bakterií pak zanícená místa v podobě pupínků s bílou čepičkou nebo tvrdé bolestivé vřídky.

Autor: proceliumextraAutor: proceliumextra

Jaké jsou první kroky při léčbě akné v dospělosti?

Pokud se na obličeji náhle objeví pár pupínků, je možné individuálně posoudit životosprávu a zamyslet se nad možnou příčinou vzniku. Jednorázový výsev akné způsobuje například menstruační cyklus nebo stres. V obou případech je na vině nerovnováha hormonů s nadměrnou produkcí kožního mazu. Dále vznik akné způsobuje časté osahávání pokožky špinavýma rukama nebo nesprávně provedené domácí hloubkové čištění. V takovém případě je možné zakoupit speciální kosmetický přípravek k ošetření problematické pleti a vyčkat, zda se situace zlepší.

Kdy je čas navštívit lékaře?

Pokud se stav naopak ještě zhorší, pupínků přibývá nebo se na obličeji objeví tvrdé boláky červené až fialové barvy, je čas navštívit odborníka. Dermatolog na základě prohlídky pleti a případných testů zjistí příčinu vzniku akné a nasadí zvolenou léčbu. Ta může být různorodá. Jako ověřené nástroje léčby se používají speciální krémy s obsahem účinných látek (retinoidy, benzoylperoxid, antibiotika apod.), v těžších případech antibiotika či retinoidy v tobolkách k užívání, hormonální antikoncepce, laserová terapie, chemický peeling. Vhodným doplňkem léčby je odborné kosmetické ošetření. V každém případě dostává pacient domácí úkol, který spočívá v pravidelnosti a důkladnosti dodržení léčby. První výsledky je možné posoudit zhruba za 8 týdnů od zahájení léčby.

Čemu se při léčbě akné vyhnout?

Důležité je vyhnout se domácímu vymačkávání. Tento proces by měl provádět pouze odborník. Z nedostatečně vymáčknutého pupínku se může vyvinout i závažný zánět. Při odborném čištění se navíc vždy používají antibakteriální přípravky a zklidňující masky, které zaručí rychlejší zahojení ošetřené pokožky. Dále nepoužívejte kosmetické přípravky s obsahem alkoholu. Líh pleť ještě více vysušuje a to má za následek spuštění přirozeného obranného systému promaštění kůže a ještě větší produkci mazu. A v neposlední řadě na pleť nikdy nesahejte špinavýma rukama a odstraňte zlozvyk osahávání obličeje během dne. Při každém doteku na něj nanášíte všechny bakterie, které vám během dne doslova prošly rukama. Poslední rada zní, vyhnout se na problematické pleti mechanickému peelingu, který by mohl pokožku dráždit a způsobit tak výsev nových pupínků.

Co aknózní pleti prospívá?

Aknózní pleti prospívá kosmetika gelové a fluidní konzistence bez olejovitých přísad. Vhodná jsou tedy i různá séra a roztoky. Čistění by mělo proběhnout ráno i večer vhodnými přípravky bez alkoholu.

Existuje prevence proti akné?

Prevencí vzniku akné je správná životospráva. Doporučuje se omezit příjem tučné stravy, zejména pak přepálených tuků, dráždivých kořenících směsí či stabilizátorů v potravě. Dále je vhodné omezit příjem cukru na minimum a vyhnout se konzumaci jídel z polotovarů. Stav pleti také výrazně zhoršuje kouření, příjem kofeinu a alkoholu. V domácí péči je pak prevencí pravidelné čistění pleti ráno a večer.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Akné v dospělosti: Nesahat, nemačkat, nepotírat alkoholem byl publikován 28. dubna 2014 v 12.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...