Vaše dítě nejí? Víme, co s tím

Tagy:  jídlo, odmítání jídla, strava, růst, charakter, psychologie, rozmazlenost, citové vydírání

Sponzorované odkazy:

Vaše dítě nejí? Víme, co s tím

Děti jsou radostí a darem každé rodiny, ovšem kromě veselých chvíli a nezapomenutelných příhod, dovedou své rodiče také pěkně potrápit. S přibývajícím věkem také přibývá starostí. Některé jsou malicherné, jiné trochu nepříjemné a další vám přidělávají spousty vrásek. Pravdou ale je, že některé, zdánlivě vážné problémy, mohou být vlastně vcelku jednoduché a zdaleka ne tak ,,horké", jak se servírují.

Jedním z klasických dětských ,,výmyslů" a následném problémů rodičů na celém světě, je dětská strava, konkrétně pak období nejedení, kterým si dle statistik projde až 35 procent dětí od věku 2 let. Také máte pocit, že se vaše dítko v jídle neustále nimrá a prakticky nejí? Přestaňte se trápit a celou situaci berte s nadhledem…

Odmítání potravy – nic zvláštního

Američtí vědci totiž dokazují, že toto dětské období nijak nesouvisí s nemocí, kdy by dítě nemohlo jíst, avšak a aktuálním psychickým stavem a rozpoložením ratolesti. Teď se milí rodičové rozhodně neděste. Pakliže dítě nejí, ještě to neznamená, že trpí psychickou poruchou, ale spíše změnami nálad, které jsou u dětí velmi typické.

S odmítáním jídla se obvykle potýkají děti okolo 5 roku života, kdy se formuje jejich osobnost a také skutečnost, že na vás zkouší nejrůznější ,,fígle". Otázkou pak spíše zůstává, jak na tyto dětské testy zareagujete vy.

Vaše dítě nejí? Nezoufejte, autor: pr_ipVaše dítě nejí? Nezoufejte, autor: pr_ip

Nebojte se, hlady neumře

Základním a nejtypičtějším pudem každého člověka, je shánění potravy, čili činnost jídla. Vašemu dítěti proto rozhodně nehrozí, že by se utrápilo hlavy. Dítě, které jí méně hlad ani nepociťuje a kdyby strádalo, nemusíte mít obavu, že by se neozvalo.

Citové vydírání

Velmi obvyklým důvodem odmítání potravy, je citové vydírání ze strany potomka, který si, nutno říci velmi chytře, myslí, že si „hladověním“ získá vaši pozornost a přijde si tak na své. Klasickým scénářem je například výhrůžka nesnědení žádného jídla, pokud nekoupíte hračku, nevezmete do kina a podobně. A jak v takové situaci reagovat? Zachovejte klidnou hlavu a trvejte si na svém. Dítě velmi brzy pochopí, že touto cestou nic nezíská a ještě velmi rádo večeři přijme.

Rozmazlenost

Další důvod, proč některé děti nejí, je obyčejná rozmazlenost. Naučili jste své děti snídat sladké lívance, obědvat hranolky s kečupem a po celý den je zásobit sladkostmi? Pak se nemůžete divit, že při podávání brokolice zezelenají. V takovém případě jim jednoduše ukažte, kdo je hlavou rodiny a dítěti vysvětlete, že na smažených pokrmech a sladkostech vyrůst nelze.

Jednoduše nemá chuť

Citové vydírání je ve vaší rodině cizím slovem a rozmazlenost netolerujete? Pak vaše dítě pravděpodobně prochází obdobím, kdy prostě a jednoduše nemá hlad. Nezoufejte a potoka do jídla nijak nenuťte. Včas se se svými stavy sám srovná a pokud ne, až potom navštivte dětského odborníka.

Možná je dítě jen rozmazlené nezdravou stravou, autor: mckennapatrickMožná je dítě jen rozmazlené nezdravou stravou, autor: mckennapatrick

Článek Vaše dítě nejí? Víme, co s tím byl publikován 21. dubna 2014 v 12.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...