4 tipy, jak si osladit život bez bílého cukru

Tagy:  bílý cukr, nemoci, strava, potraviny, třtinový cukr, med, javorový sirup, stévie

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak si osladit život bez bílého cukru

Rafinovaný cukr, neboli ten bílý, je jedním z nejnebezpeč­nějších potravin vůbec. I když je sladký a tváří se celkem nevinně, může způsobit nespočet zdravotních komplikací a dokonce přivodit smrt. Bílý cukr se používá do nezdravých sladkostí, do pečiva a do spousty dalších pochutin, které si s radostí dopřáváte a co hůř, také svým malým dětem. Ukryté cukry v hotových výrobcích často nevidíte, ovšem ze svých spíží je vyřadit můžete.

Třtinový cukr

O poznání zdravější variantou je cukr třtinový, který je přírodní a neobsahuje žádné chemikálie. Jeho barva je světle hnědá a krystalky podstatně větší, než u bílého cukru. Pokud se tedy rozhodnete jej nahradit v pečení, dbejte na důkladné promíchání. Třtinový cukr je sice zdravější, ovšem poměrně stejně kalorický jako ten bílý, měli byste s ním tedy šetřit a pakliže držíte dietu, spíše se mu vyvarujte.

Med

Med je dalším přírodním sladidlem, které můžete jednoduše používat místo cukru. Včelí med je ideální používat do čaje či kávy, ale také jej zakomponujte do vaření a nejrůznějších dezertů. Oproti bílému cukru je podstatně méně kalorický, ovšem i zde byste se měli mít na pozoru, neboť kalorie se stále počítají.

Oslaďte si život zdravě, autor: commonswikimediaOslaďte si život zdravě, autor: commonswikimedia

Javorový sirup

Asi nejzdravější a nejméně kalorickou náhražkou cukru, je javorový sirup a nejlépe ten v bio kvalitě, který neobsahuje stabilizátory ani emulgátory, lidově ,,éčka". Skvělý je například na domácí palačinky a lívance, ale také do pečení sladkých dobrot. Jeho negativum spočívá asi v ceně, která je o něco vyšší. Za lahvičku zaplatíte okolo 150 korun.

Stévie

Sladidlo v podobě stévie je diskutabilní. Jedni odborníci na ni nedají dopustit, jiní varují. Pravda je taková, že stévie může být skvělým pomocníkem, ale také reklamní bublinou. Pokud si chcete pořídit sladký prášek ze stévie, zavítejte do bio obchodů se zdravou výživou a pořiďte si ten čistý, bez jakýchkoliv chemikálií. S ním pak můžete zacházet stejně jako s běžným cukrem, ale dávkujte jej v menším množství, stévie je až 4 krát sladší než bílý cukr.

Med je podstatně zdravější, autor: commonswikimediaMed je podstatně zdravější, autor: commonswikimedia

Článek 4 tipy, jak si osladit život bez bílého cukru byl publikován 6. května 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...