Sladkosti dětem - odměna nebo trest?

Tagy:  sladkosti, zdraví, zdravá strava, jídelníček, stravování, návyky, obezita

Sponzorované odkazy:

Sladkosti dětem - odměna nebo trest?

V České republice se ročně zkonzumuje 60 000 tun čokolády, což je zhruba 6 kilogramů na osobu. Čokoládu neodmítne skoro žádný Čech, 55 % ji konzumuje i několikrát týdně. Nadměrná konzumace sladkostí přitom vážně ohrožuje zdraví dospělých, ale především dětí, které na sladkosti často navykají jejich rodiče.

Sladkosti na děti ,číhají na každém rohu. Ať chtějí nebo ne, děti mají každý den něco sladkého. Doma, ve školce, ve škole, na návštěvě, na oslavách, na nákupech. Když si dítě udělá nějakou bolístku, dostane sladké bolestné a je po pláči. Když se mu něco podaří, dostane za odměnu čokoládové vajíčko s překvapením. Když má narozeniny, oslaví je ve školce velkým sáčkem bonbonů. A pak jsou tu ještě babičky, které vnoučka ,rozmazlují nejrůznějšími laskominami, často i přes zákaz rodičů. Dítě si od malička zvyká na sladkosti, které se mu v pozdějším věku dají jen stěží odepřít. „Do jídelníčku dětí mohou být zařazeny i sladkosti, vyloučit je úplně by byl nesmysl, protože děti se k nim stejně dostanou a jak známo ,zakázané ovoce chutná nejvíce. Jedna kvalitní sladkost v týdnu a jedna o víkendu dítěti neublíží,“ doporučuje MUDr. Alexandra Moravcová, dětská obezitoložka z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN v Praze.

Autor: PlätzchentellerAutor: Plätzchenteller

Nevhodné stravovací návyky, skladba jídelníčku a životní styl rodiny patří k hlavním a přitom poměrně snadno ovlivnitelným rizikovým faktorům dětské obezity. Rok od roku přibývá dětí s nadváhou i obezitou a s ní spojených zdravotních komplikací. Pod tíhou nadbytečných kilogramů trpí pohybový aparát, stoupá riziko hypertenze a vzniku metabolického syndromu s rozvojem cukrovky II. typu. Při těžší obezitě jsou ohroženy téměř všechny tělesné orgány. Nezanedbatelné nejsou ani problémy v psychosociální oblasti, od nízkého sebevědomí s pocitem izolovanosti až po depresivní stavy v dospívání. „Velký problém je v tom, že si děti mohou od malička samy vzít, co chtějí. Kdykoli a cokoli, naprosto nekontrolovatelně, nepravidelně. Tu si vezmou z lednice pacholíka, tu jogurt, běžně mají v dosahu misku s piškoty nebo křupkami. Jejich jídelníček je naprosto rozbouraný, rodiče ho nemají pod kontrolou a v ordinaci pak přiznávají, že jejich dítě sní, na co přijde,“ varuje MUDr. Moravcová. Rodiče výrazně ovlivňují stravovací návyky svých dětí, protože jak se stravují oni sami, tak se stravují i jejich děti. Rodiče, kteří servírují nadměrně velké porce sobě, servírují nadměrně velké porce také svým dětem, a tím výrazně přispívají k jejich nadváze. Pokud se bude pod tíhou jídla prohýbat stůl, děti se mu nebudou vyhýbat velkým obloukem. " Stačí se držet zásady ,všeho s mírou, vybírat kvalitní potraviny včetně sladkostí a nezapomenout na pohyb,“ radí Hana Knížková, nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí a dodává: „žádné mlsání mezi jídly, když čokoláda, tak s obsahem kakaa alespoň 75 %, a co nejvíce pohybu.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Sladkosti dětem - odměna nebo trest? byl publikován 3. května 2014 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...