Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Tagy:  oči, vyšetření, vyšetření očí, lékař, optika, stáří, zdraví

Sponzorované odkazy:

Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Zrak je jedním ze smyslů, díky kterému vnímáme svět kolem sebe a prožíváme plnohodnotný život, a proto bychom neměli podceňovat význam preventivních prohlídek a chránit zdraví svých očí.

,,Ideální je po čtyřicítce alespoň jednou za rok navštívit oční lékaře a optometristy, kteří vyšetří zrakové funkce. Velmi snadným nebolestivým vyšetřením dynamickým konturním tonometrem je možné včas předejít závažným, mnohdy neléčitelným onemocněním“, říká MUDr. Roman Kraus, MBA, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Autor: Tear_systemAutor: Tear_system

Onemocnění glaukomem není nebezpečné jen pro nemocného, ale i pro ostatní. Vliv tohoto onemocnění na řidiče se věnovala japonská studie uveřejněná Americkou oftalmologickou akademií (AAO). „Víme, že zařazení testů zorného pole pro každého žadatele o řidičský průkaz může zachránit životy“, uvádí doktor Shiho Kunimatsu-Sanuki. Studie porovnává skupinu řidičů s glaukomem a skupinu řidičů bez tohoto onemocnění (tedy bez výpadků zrakového pole) na řidičském simulátoru. Nejznámější scénář nehody pro obě skupiny bylo dítě, auto nebo jiná překážka, která vstupuje na cestu ze strany (tedy např. z přechodu pro chodce). Skupina se zeleným zákalem měla 2× více kolizí než zdravá skupina. Mnoho řidičů s neodhaleným glaukomem může jezdit i na našich silnicích. Nechte si zkontrolovat své oči, než se stane neštěstí. Glaukom (zelený zákal) je skupina onemocnění, při kterém je přerušen oběh tekutiny v oku, nedochází k její absorpci a tím se zvyšuje tlak uvnitř oka (nitrooční tlak). Vysoký nitrooční tlak může mít v konečném důsledku vliv na zrakový nerv, který spojuje oko a mozek. Přednosta Kliniky nemocí očních a optometrie doc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc. dále uvádí: „V drtivé většině případů a zejména v počáteční fázi je minimum příznaků, proto může zvýšení nitroočního tlaku zůstat dlouhou dobu bez povšimnutí pacienta, avšak poškození zrakového nervu již může být trvalé. Prvními projevy jsou výpadky zorného pole, kdy pacient neostře rozlišuje objekty v tzv. periferním vidění a postupem času může dojít až ke slepotě“. Metoda dynamické konturní tonometrie, kterou využívá tonometr PASCAL, je založená na citlivě reagující koncovce přístroje s konturovaným kontaktním povrchem, která je přiložena do středu rohovky pacienta s malou konstantní silou. Oproti jiným tonometrům je tak měření výrazně přesnější. Naše internetová lékárna nabízí velký sortiment produktů zaměřených na péči o vaše oči.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí byl publikován 13. června 2014 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...