6 potravin, které v letním jídelníčku nesmí chybět

Tagy:  jídlo, zdraví, zdravá strava, jídelníček, léto, letní jídelníček, menu

Sponzorované odkazy:

6 potravin, které v letním jídelníčku nesmí chybět

Není žádnou převratnou novinkou, že byste se po celý rok, neměli stravovat stejně. Zatímco zimě vévodí červené maso, lokální suroviny jako brambory, zelí nebo kapusta, v letních měsících je třeba jídelníček odlehčit, dodat mu svěžest a energii, ze které budete následně čerpat i vy. Podívejte se, které potraviny by ve vašem letním stravování neměly chybět a zařaďte je vhodně do svého menu.

Vše, co je zelené a listové

Nejvíce živit tělu dodá vždy ta zelenina, která je zelená, čili obsahuje spoustu chlorofylu. Nic proto nikdy nezkazíte zeleninovým salátem, který může být složen prakticky ze všech listů, které uvidíte v obchodě. Neomezujte se pouze na klasický hlávkový a ledový salát, ale přidejte také ten římský, čekanku, aromatickou rukolu a příjemný polníček. Z těchto variant si poté vybírejte i v restauracích, které se pyšní širokou nabídkou salátů, a to nejenom přes letní sezónu.

Meloun vodní

Jestli lze nějakou potravinu považovat za typicky letní, pak je to určitě vodní meloun, který by na vašem stole, čas od času, určitě neměl chybět. Výhodou této plodiny je akt, že i přes to, že chutná sladce, obsahuje minimu cukru a až 95 procent vody. Sníst ji proto můžete doslova kila, neboť má pramálo kalorií. Nebojte se s melounem trochu experimentovat a vyrobte si například domácí melounový sorbet nebo jej vhodně zařaďte do salátu.

Autor: Water_melonAutor: Water_melon

Jahody

Jahody jsou velmi populárním ovocem a protože si jej v zimě příliš neužijete, v letních měsících si dopřávejte. Jahody mají přirozeně sladkou chuť a tak mnozí žijí v domnění, že je kalorické. Jahody však patří k nejméně kalorickému ovoci vůbec a navíc mají skvělé detoxikační a antioxidační vlastnosti. Jahody se skvěle hodí jako samostatná dobrota ke svačině, ale také v kombinaci s rukolou, uzeným lososem a piniovými oříšky.

Mořské ryby

Zapomínat byste neměli ani na konzumaci ryb, ideálně těch mořských, které vlastí prospěšné tuky, omega 3 mastné kyseliny a samozřejmě nezbytný jód. Tuňák v konzervě je vhodný pro rychlou přípravu salátů, těstovin nebo rizota, lososa si dejte jako filet s citrónovou omáčkou, špenátem a šťouchaným bramborem.

Drůbeží maso

Jestli přemýšlíte, jaké maso je pro letní stravování nejlepší, pak je to určitě to drůbeží, které je dietní, snadno stravitelné a navíc s ním připravíte spousty chutných pokrmů, během několika minut. Kuřecí maso zapékejte spolu s brambory a zeleninou, přidávejte jej do salátů a nebo jako klasický steak s kořením a bylinkami.

Celozrnná žitná mouka

Bílé pečivo není vhodné pro žádnou sezónu, natož pak pro léto. Nahraďte jej proto tím celozrnným, ideálně žitným, které má nižší glykemický index, zasytí vás na delší dobu a navíc dodá potřebné živiny. Pokud často konzumujete také těstoviny, zvolte raději ty celozrnné.

Autor: The_Food_at_Davids_KitchenAutor: The_Food_at_Davids_Kitchen

Článek 6 potravin, které v letním jídelníčku nesmí chybět byl publikován 4. července 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...