Jak se vyhnout letní mykóze?

Tagy:  nohy, intimní partie, vaginální mykóza, plíseň, houby, bakterie

Sponzorované odkazy:

Jak se vyhnout letní mykóze?

Pojem mykóza si většina lidí spojuje s plísní nebo houbou, která parazituje na organismu. I když se nejedná o žádnou závažnou a zdraví ohrožující nemoc, přesto dokáže být mykóza velmi nepříjemná, na psychice jedinci nepřidá a její léčba je obvykle svízelná a zdlouhavá, často také nákladná. Než se tedy pustit do nekonečné léčby, je podstatně jednodušší dodržovat jistá pravidla a mykóze se pokusit, všemi prostředky, vyhnout.

Mykóza se může usídlit prakticky kdekoliv na lidském těle, nicméně nejčastěji se objevuje na chodidlech a nebo v ženském intimním ústrojí, kde dokáže nadělat opravdovou paseku. Pojďme se tedy podívat, jak proti mykóze, v obou případech, bojovat.

Pryč s vlhkostí

Mykóze se obecně velmi dobře další ve vlhkém prostředí, to je proto třeba eliminovat na minimum. Co se ženských partií týče, obzvláště v letních měsících si k vodě noste dvoje plavky, ty pak střídejte podle toho, které budou zrovna suché. Nohy nechte v teplejších dnech raději větrat a v těch chladnějších noste ponožky ze stoprocentní bavlny, které odvádějí vlhkost i pot. Zapomeňte na silonky, ty jsou lepší pro podzim nebo zimu.

Autor: GirlAutor: Girl's_feet

Kvalitní prádlo

Dalším bodem v prevenci proti mykóze, je kvalitní a především pohodlné prádlo. Pokud nosíte titěrné krajkové kalhotky, vaše intimní oblast nemůže ,,dýchat", čímž se snadno zapaří a opět podpoří vznik bakterií a plísní. Noste raději bavlněné kalhotky a to samé platí i o ponožkách.

Pozor na veřejné plovárny

Doslova semeništěm mykózy jsou veřejné plovárny, kde se to bakteriemi a plísněmi, jenom hemží. Všichni se koupou v jedné a té samé vodě a především chodí na boso, což je velmi nehygienické. Pokud na vaginální mykózu trpíte, raději volte přírodní rybníky a na všechna koupaliště si noste obuv, která vám bude ochranou před nákazou, která se nenápadně usídlila v podlaze.

Moc hygieny škodí

Možná to bude znít velmi zvláštně, ale ani s hygienou byste to neměli přehánět. Enormní sprchování a také používání sprchových gelů, zbavuje tělo přirozené mikroflóry, která se projeví oslabenou imunitou, která je rájem pro vznik mykózy. Na intimní partie si pořiďte jemné mycí gely s neutrálním PH a na chodidla pak speciální produkty s desinfekčním účinkem.

Ručník – pouze svůj

Zapomněli jste si ke kamarádce vzít osušku, tak si pro jednou půjčíte tu její? Pak se možná můžete těšit na nepříjemnou mykózu, a to nejenom na nohách. Hygiena je základ a proto si vždy noste vlastní ručník, případně požádejte o čistý, neboť nikdy nevíte, jestli mykózou daný člověk netrpí.

Článek Jak se vyhnout letní mykóze? byl publikován 6. července 2014 v 12.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...