Jak v hubnutí nesklouznout k podvýživě?

Tagy:  strava, jídelníček, zdraví, dieta, stravování, pohyb, aktivita

Sponzorované odkazy:

Jak v hubnutí nesklouznout k podvýživě?

Hubnutí – především v letních měsících je tomuto tématu věnováno více, než dost pozornosti. Není se čemu divit, ženy i muži svá těla ukazují v plavkách, do zaměstnání chodí v kratších sukních, s odhalenými pažemi a proto je kdejaký špíček, okamžitě vidět. Chtít změnit stravování a udělat něco pro svou postavu, je v pořádku a pokud máte nadváhu, tak rozhodně i žádoucí, nicméně pakliže jste laik, a nevíte, jak k celému procesu shazovaní kilogramů přistoupit, můžete se snadno stát terčem podvýživy, která je velmi nebezpečná a nutno podotknout, že podstatně nebezpečnější, než nějaké to kilo navrch. Jak tedy opatrně zhubnout a nesklouznout k podvýživě?

Pohyb je ,,bohužel" třeba!

,,Zhubnu tak, že omezím jídelníček". Tímto se řídí drtivá většina dietářů, ovšem přesně tato myšlenka je kamenem úrazu snadnou cestou k nesprávnému hubnutí. Je samozřejmostí, že jídelníček budete muset radikálně upravit, neboť strava tvoří až 70 procent celkového úspěchu. Zbylých 30 je ale fyzická aktivita, bez které se, chtě nechtě, prostě neobejdete.

Pokud jste se doposud povalovali na gauči a vaší největší fyzickou zátěží byla chůze k automobilu, začněte postupně. Než byste se automaticky začali otravovat a přetěžovat v posilovně, naordinujte si pravidelné svižné procházky, místo výtahů použijte schody, při telefonování pochodujte a jednoduše se snažte nějak hýbat, kdykoliv to bude možné. Tělo si tak pomalu navykne na změnu a vy se budete moci přesunout k bodu B, což bude pravidelná sportovní činnost.

Autor: CouscousAutor: Couscous

Zapomeňte na diety!

Citrónová dieta, mléčná dieta, dieta ve stylu jablek, tukožroutské polévky a spousty dalších nesmyslů, vypusťte okamžitě z hlavy. Že je vám na těchto dietách něco divné? Ano, jsou jednostranně zaměřené, a právě proto, jsou zcela nesmyslné. Když budete 14 dní jíst jenom jablka nebo pít pouze mléka, jistě zhubnete, ale následně se můžete těšit ne nepříjemný jojo efekt a možná i nějakou tu kožní vyrážku. během celé diety budete neskutečně unavení, malátní nesoustředění a hlavně podráždění, což pocítí i vaše okolí. A proč? Protože vám budou chybět důležité živiny, kterých se vám pouze z jedné potraviny, opravdu nedostane. Podvýživa je součástí všech těchto diet, proto se svým zdravím raději nehazardujte.

Bojíte se příloh? Omyl!

Dalším dietním omylem je také absence příloh, po kterých údajně přiberete. K obědu si proto dáte kuřecí steak pouze se zeleninou a k večeři zeleninový salát se sýrem? Pak budete konzumovat jenom bílkoviny a zdravé tuky. Do svého repertoáru ale musíte zařadit i sacharidy, bez kterých hubnutí zkrátka nepůjde. Menší porce brambor, rýže, těstovin, batátů, pohanky, jáhlů, prosa, polenty nebo celozrnného pečiva, se určitě nebojte.

Jezte pravidelně

Problémem obézních lidí často není přejídání, ale naopak nedostatek potravin. Pokud jíte pouze třikrát denně, tělo si dělá tukové zásoby a to i v případě, že je vlastně podvyživeno. Naučte se přijímat stravu 5× až 6× denně s časovými intervaly od 2 až 3 hodin. Zrychlíte svůj metabolismus a navíc nebudete mít hlad.

Autor: SpargelAutor: Spargel

Článek Jak v hubnutí nesklouznout k podvýživě? byl publikován 16. července 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...