Pečivo – které je kvalitní a které jen reklamní trik?

Tagy:  strava, jídlo, bílá mouka, celozrnná mouka, celozrnné pečivo

Sponzorované odkazy:

Pečivo – které je kvalitní a které jen reklamní trik?

Pečivo je pravděpodobně nedílnou součástí většiny spíží. Dopřát si jej můžete k snídani, svačině, ale také k rychlé večeři. Skvěle poslouží jako podklad pro pomazánku na oslavu nebo večírek a koneckonců jej lze zúžitkovat i v podobě knedlíku, žemlovky nebo nádivky. Ovšem není pečivo jako pečivo a rozhodně ne každé, lze považovat za zdravé a kvalitní.

To, které byste konzumovat určitě neměli, je pečivo bílé, obsahující bílou mouku, která má vysoký glykemický index. Po bílém rohlíku nebo housce tak brzy přijde hlad a nutno podotknout, že právě toto pečivo, se velmi snadno ukládá v podobě známých a nepříliš oblíbených špíčků. veškeré produkty z bílé mouky tak raději vyměňte za celozrnné nebo žitné, které je prospěšnější a vydatnější. Nicméně i zde buďte obezřetní. marketingové triky některých prodejců jsou proradné a vy tak snadno můžete naletět a ve výsledku jíst stále bílé pečivo, jen za vyšší cenu.

Čtěte pozorně!

Než si pečivo koupíte, pozorně si přečtěte, co o něm výrobce nebo distributor píše. Spousta lidí si celozrnné pečivo plete s cereálním, a tak si ve své vlastní nevědomosti koupí něco, co s celý zrny, nemá vůbec nic společného. Celozrnné pečivo musí mít v názvu opravdu slovo celozrnné a jakékoliv varianty jako vícezrnné, slunečnicové nebo sezamové, opravdu neplatí. Sedmizrnné zkrátka není to samé, jako celozrnné, což si pro příští nákup, zapamatujte.

Autor: Korb_mit_BrötchenAutor: Korb_mit_Brötchen

Sledujte barvu

Kdysi dávno se objevila fáma, že celozrnné pečivo je tmavé. Ovšem není tomu tak. Celozrnné pečivo se vyznačuje tím, že je mouka mleta z celých zrn, z přirozenosti je tedy o trochu tmavší, než-li klasická bílá mouka, ale určitě není hnědá, nebo dokonce kakaově zbarvená.

Sledujte strukturu

,,Čím více zrn, tím více celozrnné". I to je omyl, kterému se pro příště vyvarujte. Kupujete si fitness bagetu se spoustou semínek a maku s tím, že je rozhodně zdravá? Pak jste pravděpodobně naletěli dalšímu chytrému marketingovému tahu, kdy je obyčejná bílá bageta dozdobena semínky, která zkrátka působí zdravějším dojmem. Celozrnné pečivo nemusí vůbec obsahovat semínka, jeho struktura je ale trochu hrubší a jakmile rohlík nebo chléb rozlomíte, všimnete si místy celých zrn, která zůstala po semletí, nezpracována.

Fitness a wellness klamy

Jakmile se na etiketě objeví nápis wellness nebo fitness, prodeje rázem stoupají, neboť lidé automaticky dospějí k závěru, že je onen výrobek zdravější a kvalitnější. Nicméně zatímco označení bio, musí být prokazatelně přírodního původu, pro etiketaci fitness a wellness, žádná pravidla nejsou. Pokud se tedy výrobce rozhodne vyrobit obyčejný bílý rohlík a nazvat jej fitness, je zcela na vás, zda mu uvěříte, či nikoli.

Autor: Rye_SproudAutor: Rye_Sproud

Článek Pečivo – které je kvalitní a které jen reklamní trik? byl publikován 20. července 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...