Test pochoutkových salátů - kterým se raději vyhnout?

Tagy:  pochoutkový salát, test, test salátů, svačina, strava, kvalita, salám, šunka, maso, tuky, soli

Sponzorované odkazy:

Test pochoutkových salátů - kterým se raději vyhnout?

Pochoutkový salát s kyselou okurkou a čerstvým upečeným chlebem, byl velmi populární dobrotou již za dob našich prarodičů. Ti si jej chodili vyzvednout k řezníkovi nebo do nejbližšího lahůdkářství, kde vám ochotná paní za pultem navážila do kelímku kvalitní domácí pochoutku, proto se salátu říkalo pochoutkový. Dnešní pochoutkové saláty se ale od těch původní rapidně liší a nutno říci, že jsou šizené, mnohdy prošlé a s dobrým jídlem nemají nic společného. Chcete si dopřát pravý pochoutkový salát? Pak se podívejte, jaké výrobky v testu neuspěly.

Zatímco dříve se v pochoutkových salátech objevovala kvalitní šunka nebo salám, čerstvá majonéza, spousta vajec a okurka, dnes v nich najdete především separáty, škroby, cukry, spousty éček a přísad, které by v nich opravdu neměly být!

Lahůdky Papei

Lahůdky Papei nepatří k těm nejznámějším a pravděpodobně je to tak správně. Pochoutkový salát této značky, je totiž opravdové peklo. Sice vás přijde na necelých 12 korun, ale v tomto případě opravdu platí rovnice kvalita cena. Co se soli týče, obsahuje až 19 750 mg/kg, takže i člověk, který poměrně dost solí řekne, že je výrobek přesolený. K tomu salát vlastí skoro 18 gramů tuku, což je alarmující a poměrně nebezpečné. Jakmile si k salátu přcičichnetem okamžitě vás přes nos praští nepříjemná chemická chuť, která hlásá ,,toto vyhodit do koše"!

Poznáte pravý pochoutkový salát?, autor: milajejPoznáte pravý pochoutkový salát?, autor: milajej

Albert quality

O trochu lépe je na tom výrobek z Albertu, který je označen jako Albert quality. Výrobce se jím tedy pyšní. Cena salátu je 15,50 korun a co vlastně za tyto peníze dostanete? V první řadě drůbeží maso, což je pokrok, neboť spousta kupovaných salátů vlastní separáty nebo vepřové maso. obsah soli je podstatně menší než u předchozího výrobky, celých 14 410 mg/kg. Vzhledově je salát velmi příjemný na oko, jeho vůně je jemná se závanem uzeného a chuťově také není špatný. Pro někoho možná trochu více kyselý. Co bohužel salátu ubírá na bodech, je až 22 gramů tuku. Sice je salát kalorickou bombou a pro někoho se špatným cholesterolem, naprosto nepřijatelný, nicméně jednou za čas si na něm pochutnat můžete.

Varmuža

Absolutně nejlépe dopadl pochoutkový salát od výrobce Varmuža, který můžete koupit například v Kauflandu, v Tescu, někdy v Globusu a samozřejmě pak v menších prodejnách a večerkách. Tento, zdánlivě nenápadný salát dokazuje, že se kvalitní výrobky najdou, i když bychom je v dnešní době již nečekali. Za cenu 13,90 dostanete minimální množství nasycených mastných kyselin, podivuhodně málo tuku, a to necelých 9 gramů, dále obsah soli 16 330 mg/kg a poměrně dost kvalitní kuřecí šunky. V salátu nechybí ani okurka, cibule a samozřejmě hrášek. Již od pohledu vypadá výrobek velmi lákavě a chutně, vůně je příjemná a huť rozhodně nejlepší. Salát není příliš slaný ani příliš kořeněný a spolu s pečivem vám bude vyloženě chutnat. Co by se výrobci dalo vytknout, je použití glutamátu sodného, který byl v tomto případě asi zbytečnou volbou.

Článek Test pochoutkových salátů - kterým se raději vyhnout? byl publikován 18. srpna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...